latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:43 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Бијељина- Екодеп губиташ, а све више дивљих депонија (ВИДЕО)

Кад ће престати да се шире непријатни мириси са депоније у Бијељини и хоће ли се кланични отпад одлагати на одговарајући начин, постала су вјечита питања семберске јавности.
Бијељина- градска депонија -
Бијељина- градска депонија

Извјештај о раду предузећа Екодеп изазвао је бурна реаговања на посљедњој сједници бијељинске скупштине. Неки од одборника пројекат изградње санитарне депоније назвали су "једним од 5 топ промашаја локалне власти".

Семберци годинама трпе непријатне мирисе са градске депоније. Они ближе депонији, нарочито љети, морају се затворити у куће јер, кажу, у двориште не могу због смрада.

Одборник у градској скупштини Бијељине Драган Кнежевић каже да је слаб изговор да је засађено дрвеће око депоније, јер је то недовољно. Упозорава да је депонија препуњена.

Директор предузећа Екодеп Драгиша Марјановић подносећи извјештај на посљедњој сједници градске скупштине, ширење смрада правдао је сљедећим: "Све што се у граду осјети непријатно генерално се књижи Екодепу. Сваких 10-15 дана се оде у те месаре по отпад који је стајао у надекватним посудама, а онда се до депоније вози на неадекватан начин и кад такав отпад прође градом он је загадио и ваздух и све остало...''

Двије ћелије депоније су скоро пуне. За трећу је потребно око 2,5 милиона марака. Екодеп тај новац нема, па ће га власт морати тражити, да би се наставило одлагање отпада на овој локацији, јер друге нема.

Одборник Недељко Ћорић је предложио директору да "као моралан човјек поднесете оставку и оставите све ово онима који су вам све искреирали да они рјешавају проблем..."

Стање у Екодепу не би било суморно да предузеће нема и кредитна задужења од седам милиона марака, осим оних који се враћају кроз градски буџет, кажу поједини одборници.

Одборник Љубиша Петровић сматра да Екодеп спада у топ 5 промашаја актуелне градске власти.

Ћорић каже да је чињеница да је то предузеће не може функционисати са оваквим цијенама које су мање за 50 одсто од тржишне вриједности.

Осим ових проблема, власт у Бијељини суочава се са још једним који је у "систему спојених посуда", како би неки рекли. У Семберији постоји педесетак мањих дивљих депонија које стварају грађани да би мјесечно уштедјели шест или седам марака за одвоз смећа. И то је један од разлога што се Екодеп претворио у губитника.