latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:11 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Спријечити понављање насиља у породици (ВИДЕО)

Чланице Фондације Лара из Бијељине у претходном периоду радиле су на пројекту Праћења поступања полиције у случајевима родно заснованог насиља.
Бијељина- спречавање насиља у породици - Фото: РТРС
Бијељина- спречавање насиља у породициФото: РТРС

Представљени су статистички подаци, документи и утисци разговора са полицијским службеницима. Циљ пројекта је спречавање понављања насиља у породици.

Фондација Лара је током протекле године провела пројекат мониторинга поступања полицијских службеника у случајевима родно заснованог насиља. Пројекат је рађен у сарадњи са Женским центром из Требиња, а партнери на пројекту била су удружења жена из Тузле и Сарајева. Из Фондације кажу да је у прошлој години било 400 пријава насиља на СОС телефон, а да се за директну правну помоћ обратило око 200 жена.

- Подаци говоре да све више имамо процесуираних предмета као прекршајна дјела у односу на кривична. Резултати управо овог истраживања су показали да је разлог за такво кажњавање што квалификација није у надлежности полиције, као и то да жртве све више губе повјерење у рад институција, а такође велики проблем представља и одустајање жртава од даљег свједочења - каже Милка Стевић, из Фондације Лара.

У пројекту су били ангажовани полицијски службеници из Требиња и Бијељине, сарајевског и тузланског кантона, Дистрикта Брчко. Подаци полицијске управе Бијељина говоре да је у прва четири мјесеца ове године пријављено 15 случајева насиља у породици, од тога су три лица повратници у извршењу кривичних дјела.

Портпаролка Полицијске управе Бијељина Александра Симојловић навела је да су најчешћи извршиоци ових дјела мужеви и очеви, који врше насиље над женама.

- С обзиром на то, да се насиље може испољавати физички, психички, сексуално и економски, у Српској је највише заступљено физичко насиље, али протеклих година жртве су трпиле и сексуално насиље, али и психолошко - навела је портпаролка.

Жртве насиља у породици углавном су старости од 30 до 50 година, али често су жртве и дјеца. Насилници су углавном од 30 до 40 година, а због недостатка доказа све чешће се одустаје од њиховог процесуирања.