latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:23 | Аутор: РТРС

Европска комисија - Универзитету у Источном Сарајеву лого изврсности

Европска комисија додијелила је Универзитету у Источном Сарајеву лого изврсности у истраживању чиме је овај универзитет уврштен у групу европских универзитета који имају потврду квалитета научно-истраживачког рада и који желе да осигурају квалитетно пословно окружење за своје истраживаче.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Универзитет је путем лога изврсности у истраживању показао настојање да буде активно укључен у европски истраживачки простор кроз различите програме, путем хармонизације своје легислативе и организационе истраживачке структуре са европским моделом у складу са Европском повељом за истраживаче и Кодексом о запошљавању истраживача.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да ће УИС лого изврсности у истраживању користити као значајно обиљежје према којем ће бити препознатљив као један од универзитета који се бави научно-истраживачким и умјетничким радом и има доста резултата иза себе, те планира значајно унапређење и придржавање Европског подручја високог образовања /ЕХЕА/.

Кориштење овог лога значајно ће допринијети међународној препознатљивости Универзитета у Источном Сарајеву, што је посебно битно приликом аплицирања за међународне пројекте, наводи се у саопштењу Универзитета.

Лого изврсности подразумијева да се Универзитет придржава принципа и начела које је прописала ЕУ Европском повељом за истраживаче и кодексом запошљавања истраживача, о правима и обавезама истраживача и да су процедуре запошљавања на Универзитету усаглашене са европским.

Универзитет у Источном Сарајеву је 7. фебруара 2013. године потписао Декларацију о приступању Европској повељи за истраживаче /Еуропеан Цхартер фор Ресеарцхерс/ и Кодексу о запошљавању истраживача /Цоде оф Цондуцт фор тхе Рецруитмент оф Ресеарцхерс/, чиме се обавезао на поштовање начела и усклађивање својих правних аката са начелима Повеље и Кодекса.

Европска повеља за истраживаче и Кодекс о запошљавању истраживача су документи Европске комисије чији је циљ да осигурају иста права за истраживаче, без обзира на то у којој су европској држави запослени.

Извор: Срна