latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:40 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

У Шаторовићима имају трешњу за европско тржиште (ВИДЕО)

У Шаторовићима код Брчког, одржан је Пети сајам трешње. Циљ је промоција квалитета и понуде овог воћа, као и тржишно-привредних потенцијала плантажа подмајевичких села.
Сајам трешње - Фото: РТРС
Сајам трешњеФото: РТРС

У подмајевичком брчанском селу Шаторовићи узгаја се 28 сорти трешања. Вриједни домаћини очекују да ће им сајам омогућити лакши пут до тржишта.

Воћар из Шаторовића Бакија Рибић каже да у засаду има више од једног хектара трешања. Заступљене су разне сорте од којих највише бурлата. Оне су сада у осмој и деветој години и још нису показале прави род, а то се очекује у 10. и 12. години.

Рибић наводи да када добију квалитет 28 плус, да за њу могу умјесто двије марке, добити два евра. 

-  Значи, требамо постићи квалитет производње да имамо робу за извоз. Онда није проблем и од тога се може јако добро живјети - рекао је Рибић.

Брчко има капцитете за унапређење воћарске производње. Предузеће Боснаплод може складиштити 8.000 тона смрзнутог воћа. Главни предуслов је обезбјеђење тржишта.

- Без обзира на тренутне проблеме у овој области, мислим да пољоривреда остаје окосница развоја Брчко дистрикта. Ми имамо одличне потенцијале за развој пољопривреде, нарочито у области воћарства - рекао је Синиша Милић, градоначелник Брчког.

Организатор Сајма трешње у Шаторовићима Адем Рибић истакао је да је циљ сајма, прије свега, промоција производње и то квалитетне. Намјера им је, такође, да производе за европско тржиште и проналазак начина како да то остваре.

За пољоривредне подстицаје за примарну производњу, у 2017. из буџета Дистрикта планирано је 8,7 милиона марака. Међутим, осим примарне производње, мора се покренути и агроиндустрија, да би се на страно тржите пласирао готов производ.