latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:19 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Додик: Бол за 12 беба никада неће стати, до краја године публикација о страдању

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да бол за 12 беба никада неће престати и нагласио да је њихово страдање обиљежило историју Бањалуке и цијели протекли рат јер је то била трагедија планетарног карактера која је могла бити спријечена само једном одлуком.
Полагање вијенаца -
Полагање вијенаца

Додик је рекао да ће до краја године бити припремљена публикација којом ће се обиљежити и сачувати од заборава злочиначки чин који никада није имао судски епилог.

На тај начин, додао је он, биће сачуван од заборава овај догађај који на симболичан начин говори о намјери да се српски народ уништи на овим просторима у самом зачећу.

"Агонија, патња и бол породица су неописиви", рекао је Додик након полагања вијенаца на Спомен-обиљежје "Живот" у Бањалуци, поводом обиљежавања 25 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника.

Према његовим ријечима, друштво мора остати солидарно када је ријеч о овом питању јер 12 беба умрлих због недостатка кисеоника одавно нису бебе само биолошких родитеља, већ свих који живе на овим просторима.

Сувишно је, каже Додик, говорити да породице 12 беба никада неће заборавити овај догађај. Намјера да се тек створени живот на овај начин угрози, додао је он, говори о опсегу и припремама озбиљног напада и истребљења читавог народа.

Према његовим ријечима, ту се није стало јер се сатанизација Републике и српског народа у цјелини одвијала све вријеме током рата, а и након њега.

"Најдрастичнији примјер је видљив у чињеници да су они који су били на другим странама, прогонили и мучили Србе по логорима, данас суде и туже у БиХ. Изрекли су преко 65 одсто казни путем тужилаштва и суда. Судије и тужиоци у такозваним правосудним органима БиХ, вјештачки направљеним, изрекли су 65 одсто драстичних казни Србима. То су исти они који су Србе мучили у логорима", истакао је Додик.

Он је закључио да је то доказ стереотипа и континуитета укупног осуђивања српског народа.

"Зато смо се све ове године борили да кажемо да то није ни право нити правда, да то нису ни институције, а ни они који врше то право. Они су само хтјели да прикрију своје злочине и понашање у рату", истакао је Додик.

Он је рекао да за чињеницу да су 65 одсто пресуда Србима изрекли људи који су били у логорима задужени за мучење Срба у прошлом рату, постоји документација која ће бити презентована.

Додик је нагласио да ти правосудни органи нису нашли за сходно да се распитају барем за случај 12 беба нити да покушају да своју професионалну, па и људску свијест на неки начин оперу кроз покретање процеса.

"Ту се и не зна кога би тужили. Генералног секретара УН? И ко је још добио поступак против њих, великих сила које су тада одлучивале о забрани вадушних летова, НАТО и остали. Ово је посљедица активности НАТО-а, Запада, и једне неразумне одлуке која није једина према српском народу. Епилог свега је бомбардовање Срба и у Републици Српској и Србији", рекао је Додик.

Он је истакао да се континуитет у њиховим одлукама огледа у умирању беба и осиромашеном уранијуму који и данас угрожава грађане Српске.

Нико не треба, сматра Додик, да има илузију о теорији завјере - постоји завјера која је провођена и проводи се и данас.

"Бол за 12 беба никада неће престати, као ни за најмилијима страдалима у рату. Та бол је најјача код родитеља, браће и сестара, али сви морамо са будемо одговорнији и на бољи начин прикажемо и докажемо све оно што се дешавало", рекао је Додик.

Он се окупљенима захвалио што обиљежавају страдање 12 беба, наводећи да је то доказ да то никада неће бити заборављено.

У Бањалуци је данас обиљежено 25 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника.
 
Као датум oбиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.