latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:49 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

МУП: Задовољавајуће стање безбједности у Српској (ВИДЕО)

Стање безбједности у Републици Српској је задовољавајуће и у протеклом периоду није било кривичних дјела која би посебно узнемиравала грађане и јавност, изјавио је данас замјеник директора Полиције Српске Радомир Домузин.
Прес конференција МУП-а РС -
Прес конференција МУП-а РС

"Такође, није било кривичних дјела која би изазвала несигурност код грађана", рекао је Домузин новинарима у Бањалуци, представљајући резултате рада Министарства унутрашњих послова Српске за четири мјесеца ове године.

Он је навео да су у наведеном периоду у Српској смртно страдала 164 лица или мање за 16,8 одсто у односу на прва четири мјесеца прошле године.

Домузин је прецизирао да су од укупног броја смртно страдалих лица, три страдала као жртве убистава, девет усљед пожара и експлозија, 22 лица у саобраћајним незгодама, 60 усљед задесне смрти, док је 70 лица извршило самоубиство.

Према његовим ријечима, за четири мјесеца ове године евидентирано је 2.921 кривично дјело, или 348 мање него у истом периоду прошле године, а надлежним тужилаштвима је поднесено је 2.498 извјештаја против 2.308 лица.

"Најзначајније мјесто заузимају кривична дјела општег криминалитета, којих је у прва четири мјесеца ове године било 2.418 или мање за 14,2 одсто него у истом периоду прошле године, затим 296 кривичних дјела привредног криминалитета, 127 кривичних дјела из безбједности саобраћаја, те 80 кривичних дјела која се односе на дроге", рекао је Домузин.

Он је истакао да укупна расвијетљеност кривичних дјела износи 78,3 одсто, док је расвијетљеност по непознатом починиоцу скоро 60 одсто.

"Полицијски службеници су за протекла четири мјесеца употријебили силу у 1.933 случаја против 1.943 лица. Евидентирано је 10 напада на полицијске службенике, а један полицијски службеник је задобио теже тјелесне повреде", навео је Домузин.

Он је навео да је откривено 296 дјела привредног криминалитета, а да је тужилаштвима поднесен 201 извјештај против 244 лица, гдје је међу најважнијим дјелима из ове структуре било 29 проневјера, 28 злоупотреба службеног положаја или овлаштења, те 24 случаја фалсификовања новца.

Домузин је рекао да је почињеним кривичним дјелима из области привредног криминалитета причињена материјална штета и самим тим противправна имовинска корист из ових дјела од око 24 милиона КМ.

"Значајни резултати остварени су и у борби против корупције, гдје је за прва четири мјесеца ове године откривено 126 кривичних дјела која имају обиљежје корупције или преко 15 више него у истом периоду прошле године, а овим дјелима је причињена значајна материјална штета од око 23 милиона КМ", нагласио је Домузин.

Он је истакао да је у периоду на који се односи извјештај расвијетљен и одређени број предмета из претходног периода, међу којима је навео осам разбојништава почињених од 2004. до 2011. године на штету банака, поште и других правних лица, као и три кривична дјела из 2008. и 2009. године, у којима су починиоци користили експлозивне направе.