latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:57 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Специјално тужилаштво отворило истрагу против Груевског

Македонско Специјално тужилаштво отворило је истрагу против лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског за илегално финансирање странке, као и због сумње да је злоупотријебљено 4,9 милиона евра.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

Тужилац Фатиме Фетаи рекла је да су од 2009. до краја 2015. године на жиро рачун партије уплаћена 301.531.662 денара готовог новца или готово 4,9 милиона евра.

Према њеним ријечима, у истрази под називом "Талир" осумњичено је 14 лица, од којих 11 за кривично дјело прање новца.

Фетаи је на конференцији за новинаре у Скопљу рекла да је од 2009. до 2015. године закључен 71 уговор о куповини некретнина плаћен овим незаконито стеченим парама.

"Дио имовине није био у функцији остваривања циљева странке и није коришћен у партијске сврхе", додала је она.

Специјално тужилаштво најавило је да ће данас затражити замрзавање дијела имовине странке, међу којом је зграда у којој је смјештен штаб ВМРО-ДПМНЕ.

Тужилаштво је данас отворило и истраге под називом "Трајекторија" и "Травњак".

У истрази "Травњак" постоји основана сумња да су три лица изградила три викенд-куће у насељу Зелениково без одобрења за градњу, за шта Тужилаштво тврди да постоје докази, сателитски снимци и документација.

Истрага "Трајекторија" води се против четири лица, бивших високих владиних функционера који су у другој половини 2012. и 2013. године преузели радње у избору компаније за изградњу ауто-пута Миладиновци-Штип и Тетово-Охрид, при чиме су оштетили буџет за око 155 милиона евра.

Специјално тужилаштво Македоније, на чијем је челу Катица Јанева, формирано је да испита прислушкиване разговоре које је објелоданио лидер СДСМ-а Зоран Заев и криминалне радње које из њих проистичу.

Тужилаштво као дио договора из Пржина о превазилажењу политичке кризе формирано је у новембру 2015. године, а мандат му истиче за мјесец дана.

Тужилаштво је данас од нове парламентарне већине тражило да избрише, измијени или укине члан 22 Закона о специјалном јавном тужилаштву, који предвиђа рок од 18 мјесеци за истрагу и подизање оптужница.

Извор: Срна