latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:31 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Станић: Не вјерујем да је Мектић због мене поднио оставку

Члан Општинског одбора СДС-а Прњавор Миладин Станић рекао је да не вјерује да је члан Предсједништва ове странке Драган Мектић због њега поднио оставку, тврдећи да су у добрим односима.
Миладин Станић - Фото: РТРС
Миладин СтанићФото: РТРС

"Имам добре односе са Мектићем, чак и породичне. Нисам био до краја на сједници /Општинског одбора СДС-а Прњавор/ и не могу говорити о ономе што нисам ни чуо ни видио", рекао је Станић, који је посланик у Народној скупштини.

На питање новинара како коментарише Мектићеве оптужбе да контролише више од пола људи у Општинском одбору Прњавор, Станић је одговорио да то није истина.

"Не контролиштем ни дио странке, све одлуке доносимо на демократски начин, а знам да је наш одбор убједљиво најбољи у СДС-у", тврди он.

Мектић је прије два дана поднио неопозиву оставку на све функције у партији, односно у свом матичном одбору СДС-а Прњавор.

"Поднио сам оставку на чланство у Општинском одбору и одбио да будем члан у било којем страначком органу СДС-а зато што сам рачунао да ће ови избори донијети освјежење. Међутим, и даље тајкуни и људи који су искористили рат за шверц и богаћење поново улазе у странку", рекао је Мектић.

НЕОДГОВОРНА ПОЛИТИКА У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић тврди да Влада Српске води неодговорну политику у области пољопривреде, што је, како је рекао, видљиво и из овогодишње прољетне сјетве која је за 20 одсто мања него раније.

"Једна од најлошије вођених области у Републици Српској је пољопривреда. Чињеница је да је пољопривреда у све тежој ситуацији, примјера је много, међу којима су прољетна и јесења сјетва", рекао је Станић новинарима у Бањалуци.

Он каже да подстицаји у пољопривреди касне и да нису трошени транспаренто.

"Као посланик, никада нисам добио одговор на питање како је утрошено 60 милиона КМ подстицаја за пољопривреду. Убијеђен сам да се ова средства троше нетранспаренто и да је присутна корупција", додао је Станић.

Према његовим ријечима, доказ лоше аграрне политике је и фарма "Фармаланд", која је пропала и чиме је Српској причињена штета од 50 милиона КМ.

Говорећи о Робним резервама, Станић је рекао да је ово предузеће у потпуном хаосу због небриге Владе Републике Српске.

Члан Одбора СДС-а за пољопривреду Предраг Јовић сматра да је у Српској неопходно усвојити закон о подстицајима, извршити регионализацију пољопривреде и у ову област уложити више средстава.

Он тврди да пољопривредници из Српске пријављују фарме у Федерацији БиХ јер су бољи услови рада и подстицаји.

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ДЕМАНТУЈЕ ТВРДЊЕ СТАНИЋА

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Срни је данас речено да нису тачне тврдње посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Миладина Станића да Влада води неодговорну политику у области пољопривреде.

"Одбацујемо Станићеве тврдње, а посебно оне које се односе на исплату подстицаја у пољопривреди, односно да су нетранспарентни подаци о утрошку аграрног буџета од 60 милиона КМ. То апослутно није тачно јер на сајту Агенције за аграрна плаћања постоје подаци о свим корисницима подстицаја у Српској у 2014, 2015. и 2016. години", наводе из Министарства пољопривреде.

Портпарол ресорног министарства Александар Мацановић каже да нису тачни ни Станићеви наводи да су на списку за субвенције субјекти који се никада нису бавили пољопривредом."Сви подстицаји који су дати били су у складу са важећим правилником у овој области", рекао је Мацановић.

Он тврди да нису тачни ни Станићеви подаци о прољетној и јесењој сјетви.

"Министарство пољопривреде објавило је податке о прољетној и јесењој сјетви. Када је ријеч о прољетној сјетви, није тачно да је за 20 одсто мања јер је засијано 140.000 хектара, што је на прошлогодишњем нивоу, а исто је и са јесењом сјетвом јер је планирано да буде засијано 66.782 хектара", закључио је Мацановић.

Извор: СРНА