latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:33 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Антонић: Правосуђе Српске функционално једноставнија цјелина правосуђа у БиХ

Предсједник Врховног суда Републике Српске Весна Антонић рекла је да је правосуђе Српске организационо и функционално једноставнија цјелина правосуђа у БиХ, као и да су им резултати ове године знатно бољи у односу на претходну.
Весна Антонћ (фото: atvbl.com) -
Весна Антонћ (фото: atvbl.com)

Говорећи о различитој примјени закона када је ријеч о ратним злочинима, Антонићева је на заједничкој конференцији предсједника судова и главних тужилаца у БиХ, која се одржава у Сарајеву, изразила наду да ће Суд БиХ прећи на примјену закона СФРЈ који се примијењује у Републици Српској.

Када је ријеч о борби против корупције и организованог криминала у Републици Српској, она је рекла да је у Српској формирано посебно тужилаштво у оквиру Републичког тужилаштва и у оквиру Врховног суда постоји посебан одјел, те у оквиру Окружног суда у Бањалуци који се бави предметима коруптивне природе и организованог криминала.

"У Српској, Врховни суд је рјешавао у 17 таквих предмета, те их је у 2016. години све ријешио", истакла је Антонићева.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ Милан Тегелтија изјавио је да је повјерење јавности у правосуђе БиХ порасло прошле године за шест одсто у односу на 2015. годину, али да то није довољно.

"Морамо значајно побољшавати тај амбијент, за шта ће нам требати вријеме", рекао је Тегелтија на конференцији и истакао да се повјерење јавности увијек враћа добрим резултатима, односно бољим радом, али свих јавних институција у БиХ.

Осврћући се на поступке који се воде против лица која обављају високе позиције у правосудним институцијама, он је рекао да их никада није било више, те додао да систем има аутокорективне механизме које је спреман да употребљава.

Коментаришући именовање судије Милана Благојевића у Сенат Републике Српске, Тегелтија је рекао да је став Савјета да је та функција неспојива са дужношћу судије, додајући да је та одлука упућена предсједнику Окружног суда у Бањалуци.

Он је навео да функција судије не смије бити пристрасна са тим органом, те напоменуо да је Сенат савјетодавни орган предсједника Републике Српске који је на неки начин орган извршне власти.

Главни тужилац Тужилаштва кантона Сарајево Далида Бурзић рекла је да дисциплински поступци који се воде против носилаца функција у овом тужилаштву не значи да је ријеч о све већој корумпираности у правосуђу у БиХ.

"То је показатељ да институције система функционишу, да канцеларија дисциплинског тужиоца ради свој посао, да је ВСТС у стању да се одупре свему оном што није добро у нашим редовима, а ми, као носиоци правосудних функција, спремни смо и способни да се боримо против те пошасти и у својим редовима", истакла је Бурзићева.

Према њеним ријечима, ако се сви не буду тако понашали у БиХ, односно прво чистили испред својих врата, неће се далеко стићи.

Главни тужилац Тужилаштва Унско-санског кантона Фадила Амиџић рекла је да ово тужилаштво ради на више предмета коруптивне природе, додајући да је тренутно у току суђење на више од пет предмета.

Према њеним ријечима, изречено је више правоснажних пресуда, међу којима је било доста споразума о признању кривице.

Амиџићева је рекла да не постоје директни притисци на ово тужилаштво, али да постоје индиректни, преко различитих медијских иступа политичара и на свједоке и на рад тужилаштва, односно утицај на суд који још није донио пресуду.

Извор: Срна