latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:50 | Аутор: РТРС

Ухапшена два турска професора због штрајка глађу

Турска полиција ухапсила је два професора у току ноћи, јер су штрајковали глађу два мјесеца, јер су остали без посла у обрачуну Владе са онима за које сумња да су учествовали у прошлогодишњем покушају државног удара.

Ухапшени су професор књижевности Нурија Гулмен и учитељ у основној школи Семих Озакча, преноси Ројтерс и наводи да када се вијест о њиховом хапшењу проширила, око 150 особа окупило се на улицама Анкаре узвикујући пароле за права радника.

Неколико десетина полицајаца за разбијање демонстрација надгледа окупљене грађане, али за сада нико из безбједносних служби или канцеларије тужиоца није дао коментар.

Професори су раније рекли да протестују како би истакли своје проблеме, као и због тога што је око 150.000 државних службеника суспендовано или отпуштено због прошлогодишњег покушаја пуча.

Гулмен је у току ноћи написала на свом Твитеру да полиција покушава да уђе у њену кућу и да проваљују у њу. Турска полиција ухапсила их је, јер су се уплашили да би њихов протест могао да доведе до нових протеста, рекао је њихов адвокат алудирајући на велике протесте против владе организоване прије четири године.

"Већ годинама се бавим адвокатуром, али никада до сада нисам видео овакав разлог за хапшење", рекао је он.

Гулмен и Озакча су током штрајка глађу пили само воду са лимуном и слану воду, а изгубили су тежину током протеста толико да су љекари казали да им је здравље нарушено. Други адвокат професора казао је да је група адвоката тражила да разговара са тужиоцем како би тражили њихово ослобађање.

Од прошле године, у Турској је суспендовано или отпуштено више од 150.000 судија, професора, полицајаца и јавних службеника и ухапсила око 50.000 осумњичених за повезаност са покретом свештеника Фетулаха Гулена.

Извор: Танјуг