latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:09 ⇒ 25/05/2017 | 07:51 | Аутор: РТРС

Опоравак привреде од поплава - Фонд солидарности до сада уложио више од 150 милиона КМ (ВИДЕО)

За опоравак привреде од поплава привредницима у Добоју и Шамцу до сада је исплаћено девет милиона марака.
Привредници - поплаве - Фото: РТРС
Привредници - поплавеФото: РТРС

Још осам и по милиона Фонда солидарности стиже и привредницима осталих градова и општина.

По два милиона марака за обнову привреде Бањалуке, Бијељине и Приједора, милион за Лакташе, 900 хиљада за Модричу, 500 хиљада за Шековиће и 100 хиљада за Доњи Жабар.

Осам и по милиона марака биће на располагању привредницима у овим локалним заједницама.

- Задужују се локалне заједнице да у сарадњи са удружењима привредника доставе спискове корисника, односно свих који су током поплава претрпјели штету на основу чега је направљена процјена и унесена у регистар штете, каже Жељка Цвијановић, предсједница Управног одбора Фонда солидарности Републике Српске. 

Привредницима у Модричи, чија села сабирају штету од јучерашње поплаве, биће подијељено 900 хиљада марака.

На потезу су удружења привредника, која треба да одреде како ће средства бити распоређена.

- Ово је добар потез Фонда солидарности. Вјероватно то неће бити нека огромна помоћ, гдје ће се моћи све оно што су имали губитака и санирати, али ће им помоћи у овом тренутку за нешто. Очекујем да то нешто произведе и неко ново радно мјесто, истиче Младен Крекић, начелник општине Модрича.

Добојски привредници, којима је подијељено шест милиона марака из Фонда - за санирање штете, новац су већ уложили. Предузећу ,,Премиер'' одобрено је 88 хиљада.

- Ова средства искористили смо у обнову производног погона, у обнову пода, а морали смо уложити и лична средства, јер је штета била далеко већа. А помоћ је добро дошла, наравно, истакла је Дајана Благић, технички директор "Премиер" Добој.

Помоћ од 160 хиљада била је значајна за шамачко предузеће "Будућност''. Када се вода повукла, оставила је штету од 2,5 милиона.

- Нама је та помоћ добро дошла.Нисмо имали ништа. То може разумејти само онај ко је такво нешто доживио. Све нам је било велико, поготово те паре. Опорављамо се', прича Маријан Мишић из предузећа "Будућност".

Из Фонда ће бити издвојено и 2,4 милиона марака за суфинансирање пројеката обнове у више општина.

- Укупни износ од 2,4 милиона односи се на неколико институција, Фонд ПИО, Институт за испитивање материјала и конструкција, Поште Српске, Челицан, Град Бијељину, општину Брод, општину Лакташи, појаснила је Цвијновићева.

Фонд солидарности, који је у обнову након поплава до сада уложио више од 150 милиона марака, годину је почео са више од 35 милиона марака на рачуну.