latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:27 ⇒ 25/05/2017 | 09:50 | Аутор: РТРС

Премијерка Српске - Одговор на Упитник ЕК, кад буду дефинисане процедуре координације (ВИДЕО)

Српска ће послати одговор на Упитник Европске комисије, кад буду дефинисане процедуре координације, поручила је премијерка Српске, након састанка са члановима Предсједништва, Савјета министара и представницима Федерације.

Предсједавајући Предсједништва Младен Иванић истиче да су у владама Српске и Федерације урадили свој дио посла, али да нема заједничких одговора у име БиХ.

Влада Српске верификовала је одговоре на питања из Упитника Европске комисије још у јануару. Ипак, одговори неће бити достављени, све док не буду јасно дефинисане процедуре, поручује премијерка Српске: Ми овдје говоримо о судбини материјала који се прикупљају са различитих нивоа власти путем одговора које дају те институције, на који начин се они усмјеравају, према радним групама, које тим треба да се баве, то је кључно питање."

Одговарајући на питање новинара, да ли захтјеви опозиције за смјену Владе утичу на кораке из Српске на европском путу, премијерка каже да би било боље поставити питање непостојања парламентарне већине на нивоу БиХ.

(

- Можда бисмо могли да тако формулишемо питање, јер очито да тамо неки закони који су везани за реформе, за реформску агенду и уопште за кретање даље, блокирани су, то би било пуно боље питање, истиче Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва Младен Иванић, такође упозорава на застој на нивоу БиХ. И владе Српске и Федерације припремиле су одговоре на упитник, али нема заједничких одговора у име БиХ. Треба радити у складу са механизмом координације, поручује Иванић.

- Добар дио одговора се неће усагласити на радним групама, па ће ићи на већи ниво до премијера, али да би се то догодило, треба почети радити. Још нису сјеле радне групе, појашњава Иванић.

Федерални премијер Фадил Новалић каже да до краја седмице припремају одговоре на питања из још три области:"То је околиж, животна средина, и транспорт."

Комисија за европске интеграције БиХ у оквиру система координације требало би да 29. маја дефинише додатне кораке и процедуре, како би одговори из БиХ могли да буду припремљени, усаглашени и упућени Европској комисији.