latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:51 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Иванов и Путин о ситуацији у Македонији и на Балкану

Македонски предсједник Ђорђе Иванов, који се данас у Москви састао са предсједником Русије Владимиром Путином, рекао је да Македонија има јасна стратешка опредјељења и не жели никоме да нанесе штету, води политику отворености, његује односе пријатељства, сарадње и међусобног поштивања.
Иванов и Путин (Фото:Sputnik/ Алексей Никольский) -
Иванов и Путин (Фото:Sputnik/ Алексей Никольский)

Иванов је оцијенио као пријатељски, конструктиван и садржајан састанак са Путином, који се интересовао о ситуацији у Македонији и на Балкану, будући да цијели регион пролази кроз турбулентан период, пренијели су скопски медији.

- Разговарали смо о ситуацији на Балкану, на Блиском истоку. Русија је земља која је стални члан Савјета безбједности УН и прати сва дешавања, посебно безбједносна питања. Интерес је био да се чују ставови Македоније о свим актуелним питањима у региону - рекао је Иванов.

Он је навео да се због политичке кризе у Македонији у посљедње 2,5 године догодио застој у функционисању заједничке међувладине комисије са Русијом.

- Надам се да та комисија сада, формирањем нове владе Македоније, може да профункционише и настави позитивне трендове у економској сарадњи - нагласио је Иванов након састанка, и навео да Македонија нуди повољне услове за вођење бизниса, има повољну климу и храну која је добродошла на руско тржиште.

Иванов је додао да је и Путин истакао да је економска сарадња Македоније и Русије интензивна, да је достигла око 200 милиона долара, али да то још није довољно с обзиром на потенцијале обје земље.

Извор: СРНА