latinica  ћирилица
24/05/2017 |  20:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Вучић и Могерини на састанку у Бриселу

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини састала се вечерас у Бриселу са премијером Србије Александром Вучићем, у оквиру одвојених сусрета са шесторицом премијера Западног Балкана.
Састанак Вучића и Могерини - Фото: Screenshot
Састанак Вучића и МогериниФото: Screenshot

Могеринијева се у Бриселу састала са Вучићем, уочи радне вечере с премијерима Западног Балкана, навела је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич на друштвеној мрежи Твитер.

Федерика Могерини је претходно одвојено разговарала с предсједавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем, косовским премијером Исом Мустафом, премијером Црне Горе Душком Марковићем и мандатаром за састав Владе Македоније Зоран Заевим.

Након састанка са Вучићем, Могерини ће разговарати са премијером Албаније, Едијем Рамом.

Заједничка радна вечера би требало да почне око 20 часова.

Шефица дипломатије ЕУ позвала је премијере Западног Балкана како би се "размотрила ситуација у свјетлу најновијих збивања" у региону и да би се "заједнички сагледало како даље ићи напријед", рекла је раније њена представница за штампу Маја Коцијанчић.

Вучић: Готово извесно да ће Харадинај бити премијер, то отвара бројне проблеме

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је готово извјесно да ће Рамуш Харадинај бити премијер Косова и да то отвара бројне проблеме Србији.

"То отвара безбједносне потешкоће, отвара проблеме о којима и не морам да говорим. Треба да знамо да је важно да водимо и паметну и озбиљну и одговорну политику. То је могуће ако наш раст буде увећан.... Нема ничега од тога ако немамо пуну стабилност и сигурност. Морамо да будемо економски јачи и политички снажнији да бисмо то могли да осигурамо", казао је Вучић за Радио-телевизију Србије пред састанак шесторице лидера Западног Балкана у Бриселу.

Вучић је оцијенио да је сваки састанак добар и да умирује тензије.

"Добро је да висока представница (Федерика) Могерини то сазвала, али не треба да се играмо глувих телефона. Када покушавају да кажу да смо сви једнако криви, мој одговор је да ја нисам дао ниједну неодмјерену изјаву и да никога нисам увриједио. По овим питањима о којима треба да разговарамо, ја не видим разлог да добијемо бло какву критику", казао је Вучић.

Премијер је потврдио и да је пред Врховним судом у Приштини за злочине над Србима у Клечку ослобођен Фатмир Љимај.

Вучић је указао да је Србија на европском путу, али да инсистира на очувању националног интегриета и суверенитета.

Извор: Бета