latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:16 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Унаприједити привредну сарадњу са Мађарском

У Бањалуци је одржан састанак представника Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске и Привредне коморе Српске са представницима мађарско-бх. пословног савјета.
Састанак представника Министарства за економске односе и Привредне коморе са представницима мађарско-бх. пословног савјета - Фото: РТРС
Састанак представника Министарства за економске односе и Привредне коморе са представницима мађарско-бх. пословног савјетаФото: РТРС

Ово је прва посјета представника Савјета, који је формиран у фебруару ове године, а којег чине привредници и представници значајних мађарских предузећа, као што је МОЛ, Телеком Мађарске, клириншке куће и други, а који има за циљ интензивирање и конкретизацију привредне сарадње између БиХ/Републике Српске и Мађарске. Сличне савјете Мађарска је успоставила са Црном Гором и Србијом.

Разговарано је о више потенцијалних сектора сарадње, као што је ИТ сектор, металски и енергетски, али и потенцијал за друге области. Закључено је да ће у наредном периоду поједине заинтересоване компаније из Мађарске послати писма намјере, како би биле настављене активности на конкретизацији сарадње.

Иако Република Српска са Мађарском остварује спољнотрговински промет од 183 милиона КМ у 2016. години и тренутно у Српској послује двадесетак привредних друштава чији су оснивачи из Мађарске, оцијењено је да постоји простор за унапређење сарадње. Предложено је да се у наредном периоду организује форум на коме би привредници и институције могли да конкретно разговарају, како о развоју спољнотрговинске размјене, тако и о могућим директним улагањима у привреду Републике Српске, при чему су ресорна министарства и Привредна комора Републике Српске исказале спремност да пруже сву неопходну помоћ у организацији оваквог скупа.