latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:03 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Данас наставак дисциплинског поступка против Салиховића

Пред дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета БиХ данас ће бити настављен поступак против суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.
Горан Салиховић - Фото: СРНА
Горан СалиховићФото: СРНА

Након рочишта које је одржано 24. априла, главни дисциплински тужилац Алена Курспахић рекла је новинарима да ће наредна рочишта бити одржана 26. и по потреби, 29. маја када ће бити саслушано седам свједока који се до сада нису одазвали испитивању.

То су тужиоци Дубравко Чампара, Милорад Барашин, Маја Илић Ступар и Ћазим Хасанспахић, те новинар Мато Ђаковић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић, директор ОБА Осман Мехмедбашић, те стручни савјетник у Тужилаштву БиХ Мирза Јамаковић.

На претходном рочишту, које је било затворено за јавност, саслушани су Никола Шпирић као бивши предсједавајући Савјета министара БиХ, те тужиоци Мирза Хукељић, Божо Михајловић и Елдина Бијук.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлашћена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу Салиховићевим прекршајима је намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, унапређењем и напредовањем у служби или било којим другим областима које су у надлежности ВСТС-а, те да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Извор: Срна