latinica  ћирилица
26/05/2017 |  09:21 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Са новим доказима за "Клечку" и "Старо Грацко" пред Специјални суд

Случај "Клечка" и убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком, који се сматрају најбруталнијим масакрима које је такозвана Ослободилачка војска Косова починила над Србима на Космету, могли би се наћи пред Специјалним тужилаштвом Суда за злочине ОВК иако су судски окончани, јер у оба случаја постоје нови докази, пише "Спутњик".

Осим нових доказа, наводи исти извор, ту су и стари које је Суд у Приштини игнорисао због политичких притисака и то баш у случају "Клечка", јер је ријеч о Фатмиру Љимају, који је био један од најближих сарадника Хашима Тачија у ОВК, а касније и у странци, док се нису и политички растали управо због хапшења Љимаја у вези са случајем "Клечка".

На /самопроглашеном/ Косову се спекулише да је суд у Приштини донио пресуде у оба предмета по "убрзаној процедури", јер су у току избори, а Љимај и његова странка су коалициони партнери са Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем.

Готово сви главни актери злочина над Србима из оба предмета су на изборним листама кандидати за посланике и поред упозорења британске и америчке амбасаде у Приштини "да странке воде рачуна кога стављају на листе".

У исто вријеме, спекулише се и да је сам Хашим Тачи "умијешао прсте" да би одлука суда у овим предметима била ослобађајућа.

Први од више разлога је да му не иде на руку да пресуда буде донесена у вријеме изборне кампање, а други је чињеница да косовски суд није окривио припаднике ОВК за ове злочине којима је Тачи командовао, што би на новом суђењу на Специјалном суду било коришћено као олакшавајућа околност, с обзиром да су косовски судови још под јурисдикцијом мисије Еулекса.

У Клечкој се налазила база терористичке ОВК са центром за обуку и складиштем муниције, гдје су тијела 22 стрељаних Срба убачена у пећ у кречани с намјером да висока температура уништити доказе.

У пећи је, међутим остало неколико дјелимично спаљених тијела, што је било довољно за идентификацију жртава.

У Старом Грацком је 23. јула 1999. године из непосредне близине на њиви убијено 14 Срба, од којих је најмлађи имао само 16 година.

Извор: Срна