latinica  ћирилица
27/05/2017 |  16:40 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Одржан свесрпски сабор "Крушедолска звона" (ВИДЕО)

У Крушедолу на Фрушкој Гори данас је одржан Свесрпски сабор "Крушедолска звона" на којем се окупило око пет хиљада људи, углавном Срба протјераних са својих вјековних огњишта у хрватским војним и полицијским акцијама "Бљесак" и "Олуја".
Крушедол - Фото: РТРС
КрушедолФото: РТРС

Њихова преосвештенства епископ сремски Василије и епископ амерички Лонгин служили су Свету архијерејску литургију у манастиру Крушедол.

Послије литургије служен је парастос погинулим Србима из Хрватске током 20. вијека, као и Србима који су умрли у избјеглиштву.

Бесједу пред крушедолским манастиром одржао је академик Матија Бећковић који је подсјетио да су почетак и крај 20. вијека обиљежиле двије избјегличке колоне.

"Српско избјеглиштво је старије од свих које данас гледамо са екрана, а Крушедол је престоница наше свете избјегличке географије, гдје се наш свијет окупљао кроз вијекове у колонама, од Чарнојевића до Олује", поручио је академик  Бећковић и додао да они, који су послије Олује овдје дошли и који су се у тој колони рађали и умирали, сада имају по 20 година.

"Већ су то младићи и дјевојке и има их као цвијећа. Њима не треба ништа говорити, они су живи свједоци тога страдања", нагласио је Бећковић.

Традиционални црквено народни сабор "Крушедолска звона" организују удружења Срба из Хрватске како би показали заједништво и сачували сјећање на свој завичај и славну историју.

"Сабор нам служи да се присјетимо свих оних који су погинули те посљедње деценије 20. вијека, посебно у Бљеску и Олуји и наравно, Нато бомбардовању и свих жртава Срба у 20. вијеку и свих оних који су умрли у избјеглиштву", истакао је Милојко Будимир, предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске.

Вељко Вукелић, предсједник Завичајног удружења Славонија из Инђије рекао је да је највећа битка или једна од највећих коју српски народ води у овим временима битка против заборава и битка против неистина.

Према подацима Документационог центра "Веритас" хрватска војска и полиција је само у акцији "Бљесак" на подручју под контролом међународних снага УН убила 283 цивила и војника, а 15.000 људи је заувијек протјерано са својих огњишта. Вјековна огњишта у Хрватској напустиле су стотине хиљада Срба.

"Чим нисте на свом огњишту, тамо гдје сте рођени и живјели и гдје су вам кости предака, а има нас доста и који смо и неке млађе од нас оставили у Крајини, онда је то тужно, а радосно је што смо живи, што смо се нашли", истакао је Саво Штрбац, предсједник Информационо-документационог центра "Веритас". 

У богатом програму „Крушедолских звона“, наступили су познати глумци, пјевачке групе и фолклорна друштва која чувају и његују традицију завичаја.

Сабор је подржало и Представништво Републике Српске у Београду.