latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:58 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Дан српске дипломатије у Београду-Србија вратила свој углед (ВИДЕО)

Србија је одлучна да задржи пријатељство са Русијом, али у исто вријеме опредијељена за европске интеграције и очување Косова, рекао је шеф српске дипломатије окупљеним амабасадорима на обиљежавању Дана српске дипломатије у Београду.
Београд (Фото:beograd.in) -
Београд (Фото:beograd.in)

Број амабасадора који је присуствовао показује да је Србија вратила свој углед, кажу аналитичари. Сумњају међутим у ефекте неутралног правца који је одабрала.

Од Милоша Црњанског, преко Дучића, Андрића па до Ивице Дачића. Дипломатска служба знатно се промијенила од времена краља Милана, али и околности у којима се налази Србија. Мале земље сада бирају заштиту моћног пријатеља, а Србија је одабрала, како је рекао Дачић, прагматичну политику пријатељства с Русијом и интегрисање у ЕУ.

Иако Чепурин и Аксел Дитман наизглед воде пријатељске разговоре, Русија И Њемачка имају разлитичите интересе, те таква спољна политика Србије засигурно не одговара ни једној ни другој земљи, упозоравају аналитичари.

 И у дипломатији региона влада закон јачег. Показао је то скандал који су изазвали Македонци због присуства службеника БИЕ током нереда у македонском парламенту. Нико није споменуо, примјетио је Дачић, чињеницу да је тај службеник био у групи обавјештајаца и из других земаља.

1886. године, донесен је закон који је уредио стандарде дипломатије у Србији, а актуелни шеф диплматије одлучио је да уведе и неке новине.