latinica  ћирилица
30/05/2017 |  07:52 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

К. Варош: Обиљежено 25 година од формирања Другог батаљона 22. Пјешадијске бригаде ВРС

Двадесетпет година од формирања Другог батаљона 22. Пјешадијске бригаде Војске Републике Српске обиљежено је данас служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Котор Варошу, Масловарама и Сердарима, као и на мјесту страдања 14 српских бораца у Вигошти.
Котор Варош - парастос - Фото: СРНА
Котор Варош - парастосФото: СРНА

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић и парох врбањачки Мирко Батар су у Цркви Светог Пророка Илије у Врбањцима служили парастос за 99 бораца Другог батаљона који су за Републику Српску положили највећу жртву - свој живот.

- Сјећањем на своје саборце, који су у темеље Републике Српске уградили оно највредније, показујете ваше јединство и одлучност због чега је овај батаљон достојан поштовања и дивљења - истакао је Нарић.

Обиљежавање јубилеја завршено је предајом рапорта првом команданту Слободану Жупљанину и постројавањем јединица.

- У одбрани слободе и достојанства српског народа Други батаљон је највећи допринос дао у очувању Републике Српске на платоу планине Влашић, на којем је боравио највећи дио рата. Обавеза свих нас је да пренесемо истину о отаџбинском рату на млађе нараштаје и будућа покољења - нагласио је Петровић и додао да је Други батаљон два пута проглашаван за најбољи батаљон Првог крајишког корпуса ВРС.

Послије 25 година, бивши саборци су стали у исти строј у присуству првог команданта Слободана Жупљанина.

- Створивши Републику Српску и сачувавши слободу на овом немирном простору, сачували смо достојанство и наш идентитет. То постигнуће је велико и немјерљиво и изазива поштовање - рекао је Жупљанин.

Тешких тренутака, причају борци, било је много, а слобода је оно највредније што је извојевано.

- Прије четврт вијека створен је снажан и јединствен батаљон, који је издржао бројне нападе и у тешким годинама рата одбранио Кнежево и Котор Варош и дао огроман допринос стварању Републике Српске - поручио је припадник некадашњег Другог батаљона Мићо Новаковић.

Скоро 200 окупљених бораца Другог батаљона је на заједничком дружењу наставило да евоцира успомене на ратне дане, његујући дух заједништва који ће бити настављен и наредних година.

Извор: СРНА