latinica  ћирилица
30/05/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Топић: Упитна изградња нових ауто-путева због неусвајања сета закона о акцизама

Директор предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" Душан Топић рекао је Срни да би изградња нових ауто-путева могла да буде под знаком питања због неусвајања предложених измјена сета закона о акцизама у парламенту БиХ, те истакао да ће то предузеће наставити са реализацијом пројекта изградње мреже ауто-путева у Српској, али да постоји реална могућност да темпо изградње буде спорији у односу на планирани.
Душан Топић - Фото: nezavisne novine
Душан ТопићФото: nezavisne novine

"То се посебно односи на нове дионице, чија би изградња тек требало да почне, не само у Републици Српској, већ и у Федерацији БиХ", напоменуо је Топић.

Он каже да због одлуке Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није доведено у питање финансирање започетих радова, али је изградња нових ауто-путева и те како под знаком питања.

Према његовим ријечима, повећање прихода по основу акциза за ово предузеће би значило и могућност нових кредитних задужења и отварање радова на новим дионицама ауто-путева у Републици Српској и у цијелој БиХ, јер се ово питање једнако тиче и "Ауто-цеста ФБиХ".

Топић указује да одлука Представничког дома парламента БиХ да не подржи измјену сета закона којим је предвиђено и повећање акциза на гориво може бити вишеструко штетна за комплетну БиХ, јер не само да ће утицати на темпо реализације великих инфраструктурнх пројеката, већ би због тога БиХ могла да буде окарактерисана као несигурна земља за инвестирање.

"Није тајна да страни партнери, било да је ријеч о европским или кинеским банкама или другим инвеститорима, на крају преговора поставе питање да ли смо, са своје стране, сигурни да ћемо добити све сагласности неопходне за реализацију пројеката. Најновија дешавања на сједници Представничког дома парламента БиХ показују да нисмо у могућности да обезбиједимо било какву сагласност. То је нешто што нам у старту отежава позицију у преговорима и договорима о кредитним споразумима, као и о концесијама и јавно-приватном партнерству", напомиње Топић.

Он се нада да ће предложене измјене сета закона о акцизама бити усвојене до краја године и да ће то на неки начин растеретити и Јавно предузеће "Ауто-путеви Републике Српске" у даљим преговорима са европским банкама о кредитирању изградње нових дионица ауто-путева кроз Српску.

Топић је рекао да је прва у низу дионица ауто-пута на Коридору "Пет це", чија би изградња требало да почне већ наредне године.

"Преговарамо са Европском банком за обнову и развој о почетку изградње Коридора `Пет це` кроз Републику Српску. У првој фази градили бисмо саобраћајницу дужине 6,5 километара која би од изграђене дионице ауто-пута `9. јануар` Бањалука-Добој водила ка Добоју. На овој дионици биће изграђене и двије петље, и то у Кладарима и Руданци. Вриједност пројекта је 70 милиона евра", навео је Топић.

Он је додао да би остатак Коридора "Пет це", у дужини од 40 километара, био грађен уз финансијску подршку европских банака, али, да би се уопште повели разговори о томе, ово предуезће мора да има кредитну способност за нова задужења.

"Постојећи приходи остављају простора за преговоре са кинеском Ексим банком, чијим би кредитом требало да буде финансирана изградња ауто-пута на правцу од Бањалуке до Млиништа, односно у првој фази од Гламочана до Пута АВНОЈ-а, надомак Мркоњић Града, у дужини од 62 километра, као и за финализацију уговора са истом банком о концесији за изградњу ауто-пута на правцу од Бањалуке до Приједора", рекао је Топић.

Извор: Срна