latinica  ћирилица
30/05/2017 |  10:27 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежена 25. годишњица од Дана одбране града (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је данас обиљежена 25. годишњица од Дана одбране града- 30. маја 1992. године, када су припадници тзв. зелених беретки, заједно са хрватским паравојним формацијама, напале Приједор у циљу преузимања команде над градом. У овом нападу у Приједору је убијено 15 српских бораца, а 26 их је рањено.
Обиљежавање 25. годишњице одбране града Приједора - Фото: РТРС
Обиљежавање 25. годишњице одбране града ПриједораФото: РТРС

На овај дан, прије 25 година, у нападу на Приједор, међу 26 приједорских Срба тешко је рањен и Маријан Јешић. Рањен је четири пута. Чудом је преживио.

- Борци су лежали по улици, не само борци него и цивили, јер су они убијали и цивиле који су се кретали овом улицом, људе који су ишли на посао. Између осталог и ја сам рањен, а поред тога био сам и заробљен - каже Јешић.

Тог дана убијено је 15 Срба. Међутим, још нико није одговарао за њихово страдање и напад на Приједор.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да још нико није одговарао за напад на Приједор.

- А Срби који су било шта урадили у Приједору према другом народу добили су око хиљаду година затвора, што у Хагу, суду БиХ и нашем суду! Крајње вријеме је да се крене са процесуирањем злочина према Србима - истакла је Карлица.

Приједор обиљежава 25. годишњицу од Дана одбране града (Фото: РТРС)

Прва жртва рата у Приједору био је српски полицајац Раденко Ђапа, убијен 30. априла 1992. године. Мјесец дана касније убијена су двојица војника тадашње ЈНА, а четворица рањена.

Предсједник Борачке организације Приједор Зоран Предојевић навео је да је овај град дао 174 погинула борца широм Републике Српске.

- Ми смо и данас спремни да поново бранимо и Републику Српску и свој град, и ја чврсто вјерујем да то неће бити потребно - каже Предојевић.

Приједор обиљежава 25. годишњицу од Дана одбране града  (Фото:РТРС)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић каже да је данашње обиљежавање прилика да се изрази поштовање према браниоцима Приједора.

- Приједор је прије једно 25 година нападнут од стране паравојних муслиманских снага с циљем да се заузме и да се успостави исламска власт. Коме то није јасно, ко сумња у ову причу, препоручујем да прочита фељтон и интервју Мирзе Мујаџића, тадашњег лидера Странке демократске акције из Приједора гдје је то лијепо и потанко описао - рекао је Савчић.

Град Приједор увијек је био опредијељен за очување мира и суживота.

- Град Приједор је увијек желио мир, град Приједор је претрпио велике страхоте из Другог свјетског рата и добро је знао шта је то рат и зато га није желио, али други су то започели - истакао је градоначелник Миленко Ђаковић.

Бројне делегације и грађани положиле су вијенце код спомен-обиљежја и прошетале главном приједорском улицом. Приказан је и документарни филм "Памјатник находа".