latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:16 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Дачић: Интерес региона је оријентација свих ка интензивној сарадњи

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља Балкана ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је, обраћајући се на отварању Семинара посвећеног регионалној стабилности и сарадњи на Корејском и на Балканском полуострву, који се одржава у Београду, казао да унапређење добросусједске и узајамно корисне сарадње представља један од основних спољнополитичких приоритета Србије.

Он је навео да су организатори семинара сасвим оправдано пошли од неспорних сличности Балкана и Корејског полуострва, те да је најуочљивија сличност турбулентно историјско искуство које је код оба народа обиљежено снажном слободарском традицијом и чврстим опредјељењем за независношћу.

Према његовим ријечима, послије распада Југославије и ратова деведесетих, Србија се опредијелила за пут мира, помирења и просперитета на Балкану и сви су знали да је то дуг и често, болан процес.

"Успоставили смо дипломатске односе са новим суседима и кренули путем обнове политичких, економских и културних веза. Дали смо велики допринос заједничком трасирању путева за бројне регионалне иницијативе и за сарадњу и отварање перспектива европских интеграција за регион западног Балкана", рекао је Дачић.

Он је додао да је током овог процеса Србији била значајна подршка земаља чланица ЕУ и европских институција, као и постигнути консензус у региону да сви виде заједничку будућност у оквиру интегрисане породице европских народа и држава.

"Поред чланства у ЕУ, кључни спољнополитички приоритети Србије су регионална сарадња, јачање односа са суседима, као и наставак политике помирења у региону", истакао је.

Дачић је навео да се Србија поставља конструктивно и у погледу учешћа Приштине у раду регионалних форума.

Он је додао да, паралелно са процесима усмјереним ка јачању сарадње, током неколико посљедњих година у појединим земљама региона су ојачали и ретроградни процеси - инсистирање на остварењу појединачних интереса на штету других држава и укупне сарадње, али и стабилности у региону.

"Према правилу, настојања да се наметну таква решења била су усмерена директно против интереса Србије и српског народа у региону", рекао је он.

Дачић је додао да погоршању безбједносно-политичке ситуације у региону у великој мјери је допринијело и компликовање укупне безбједносно-политичке ситуације у свијету, односно на европском нивоу.

"У многим земљама региона је дошло до јачања национализма и радикализације политичке сцене", истакао је Дачић.

Он је истакао да Србија подржава све иницијативе које промовишу дијалог, мултилатералну економску сарадњу и јачање добросусједских односа, те да тако гледа и на пројекте и иницијативе за повезивање у региону Сјевероисточне Азије, али и на ширем азијском простору.

"Србија поштује релевантне резолуције Савјета безбедности УН и придружује се ставовима ЕУ и осталих међународних тела који се критички односе према нуклеарном и балистичком програму ДНР Кореје, као и стању људских права у тој земљи", рекао је Дачић.

Извор: СРНА