latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:42 ⇒ 31/05/2017 | 08:32 | Аутор: РТРС

Удружење пензионера: Повећање пензија од октобра (ВИДЕО)

Од октобра пензионери у Републици Српској имаће пензије веће за три одсто, а у наредној години пет одсто, колико траже пензионери.
Удружење пензионера - Фото: РТРС
Удружење пензионераФото: РТРС

Надлежни увјеравају да ће новца за повећање бити, а пензионери кажу да су представници у заједничким институцијама БиХ радили како треба, пензије би могле бити повећане и раније.

Уз октобарску пензију пензионерски чек требао би да буде увећан за три одсто. За пензионере корак напријед, али само половичан, јер они траже повећање од пет одсто.

- Биће још повећања, ја тврдим да ће доћи до тих пет одсто. Ми нисмо одустали, али ће ићи три одсто у овој години и два одсто у првом дијелу наредне године - рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је свјестан очекивања пензионера да повећање пензија буде у већем износу.

- Жеље су једно, а реалност друго. Учинићемо све да у наредном периоду пронађемо изворе за повећање пензија од три одсто - рекао је Савановић.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић каже да је повећање пензија до сада достигло 11,3 одсто и да најновије није упитно.

- Пензије ће се исплаћивати као и до сада. То је, дакле, један укалкулисани трошак за који смо знали и опредјељивали се свјесно - навела је Цвијановићева.

У Фонду ПИО додатне резерве новца виде у већој дисциплини обрачуна и наплате доприноса, трајној борби против рада на црно. Фонд је заговорник и увођења тзв. платних разреда.

- Циљ је да не допусти да имамо ситуацију какву имамо данас, а то је да имамо доктора наука, мастера, магистара, мноштво људи са ВСС који су пријављени на минимални износ нето плате од око 400 КМ и по том основу плаћају доприносе - истиче Младен Милић, директор Фонда.

Пара има, тврде у Удружењу пензионера, али службе треба да раде свој посао. Због нерада заједничких институција изостали су, кажу, наплата клириншког дуга, сарадња са ММФ-ом, ефектније наплаћивање пореза и доприноса.

- Рецимо, да је дошло до неких рјешења, пензије би већ биле повећане - тврди Ракуљ.

Ракуљ истиче да то што на нивоу БиХ не раде како би требало иде на штету пензионера. Подсјећа на њихову борбу за смањење цијена лијекова. Каже, годинама су их пљачкали, а лијекови су смањени тек кад су пензионери озбиљно запријетили.