latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:02 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Повећан откуп млијека у Српској

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштено је да је од јануара до априла прикупљено 6,6 одсто више крављег млијека у односу на исти период прошле године.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је од јануара до априла у односу на исти период лани забиљежено повећање производње маслаца и осталих жуто-масних производа за 73 одсто, крављег сира за 23,7 одсто и млијека за пиће за 11 одсто, те смањење производње павлаке за 2,7 одсто и ферментисаних млијечних производа за три одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику, укупне количине крављег млијека, прикупљеног од мљекара током априла, веће су за 9,9 одсто у односу на прошлогодишњи мјесечни просјек.

У односу на април прошле године, количине прикупљеног крављег млијека су током априла ове године веће за 11,6 одсто, наводе из ресорног министарства.

У априлу је, у односу на мјесечни просјек остварен лани, забиљежено повећање производње млијека за пиће за 40,4 одсто и крављег сира за 21,5 одсто.

У истом периоду смањена је производња павлаке за 0,1 одсто, ферментисаних млијечних производа за 4,8 одсто, а маслаца и осталих жуто-масних производа за 12,8 одсто.

У поређењу са истим мјесецом прошле године, током априла ове године повећана је производња маслаца и осталих жуто-масних производа за 44,3 одсто, крављег сира за 21,2 одсто и млијека за пиће за 20,6 одсто, док је истовремено производња павлаке мања за 0,4 одсто, а ферментисаних млијечних производа за 5,1 одсто.

Извор: Срна