latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:02 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Решићева и Малешевић посјетили Градишку (ВИДЕО)

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар просвјете и културе Дане Малешевић посјетили су данас Градишку гдје су са начелником ове општине Зораном Аџићем разговарали о унапређење рада локалне управе, реконструкцији и адаптацији основних и средњих школа те реконструкцији старе зграде градске Вијећнице.
Малешевић и Решић у Градишци - Фото: СРНА
Малешевић и Решић у ГрадишциФото: СРНА

Решићева је изразила задовољство што се након три године у Градишци поново може говорити о раду, а не о блокадама.

"Данас нам је уручен нулти примјерак елабората о оправданости добијања статуса града и драго нам је што је општинска управа Градишка опредијељена да иде у правцу развоја", нагласила је Решићева.

Она је додала да је разговарано и о могућности аплицирања за различите пројекте, јер општина Градишка, како је навела, у посљедње четири године није била у току онога што је Република Српска отворила као могућност.

"Информисали смо начелника Аџића о могућим аплицирањима у фондовима такозваног финансијског механизма, који Влада Српске успјешно спроводи са Швајцарском агенцијом за развој и УНДП-ом", рекла је Решићева.

Малешевић је навео да је у разговору са начелником Аџићем анализирано све што је учињено у претходном периоду у вези са рекострукцијом објеката основних школа на подручју општине Градишка као и о плановима за реконструкцију основних школа у Дубравама и Новој Тополи.

"Сигуран сам да ћемо све што смо данас анализирали као могућност, у наредном периоду и реализовати. Дјеца у градишкој општини као и у свим мјестима у Републици Српској заслужују боље услове за учење и рад", рекао је Малешевић.

Он је додао да је Вијећница у Градишци једина нереновирана вијећница у Републици Српској, те да тај пројекат неће бити стављен на страну иако је за његову реализацију потребно издвојити око 800.000 КМ.

Аџић је истакао да ће општина Градишка у заједничком раду са Министарством управе и локалне самоуправе потрудити да Градишка у што краћем року након Полицијске управе добије и палату правде чиме ће прије добити и статус града.

"У току је процедура рјешавања статуса Основног суда Градишка. Постоји проблем у вези са локацијом суда, односно да ли да се адаптација суда ради на постојећем локалитету или да се на новој локацији, коју је општина Градишка додијелила Министарству правде Републике Српске, изгради нова палата правде", рекао је Аџић.

Он је додао да је са министром Малешевићем разговарао и о стању школских и културних објеката на простору општине Градишка.

"Осим реконструкције основних школа разговарали смо и о опремању кабинета у Техничкој школи. Било је ријечи и о томе како да Средњој стручној и техничкој школи у Градишци додијелимо локације за обављање стручне праксе и организовања пољопривредне производње, коју ће моћи да искористе ђаци који похађају ову школу", појаснио је он.

Разговарали смо, додао је Аџић, и о реновирању школског ресторан уз помоћ донаторских средстава путем програма "Прилика плус".

Аџић је нагласио да је са Малешевићем разговарао и о могућем заједничком наступу према Амбасади Аустрије, како би била обезбијеђена средства за завршетак реконструкције зграде Вијећнице, у којој би била смјештени Народна библиотека, Завичајни музеј, Ликовна галерија и Радио Градишка.

Он је истакао да општина Градишка на свом путу унапређења има подршку предсједника Републике Српске као и Владе Српске и ресорних министарстава.

Извор: Срна