latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:15 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Холандски сенат усвојио споразум о придруживању Украјине са ЕУ

Холандски Сенат усвојио је данас Споразум о придруживању Украјине са ЕУ, који јача везе Кијева са Бриселом. Споразум је прихваћен у горњем дому парламента послије усвајања амандмана на нивоу ЕУ и уважавања исхода референдума у Холандији, на којем је тај документ одбачен прошле године.
Амстердам - Фото: илустрација
АмстердамФото: илустрација

"Данашње гласање у холандском Сенату шаље снажан сигнал из Холандије и читаве ЕУ према нашим украјинским пријатељима. Мјесто Украјине је у Европи. Будућност Украјине је у Европи", рекао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Споразум су још 2014. године одобриле владе свих земаља ЕУ, али је процес ратификације блокиран исходом референдума у Холандији у априлу 2016. године.

Холандија и дипломате ЕУ поново су преговарали о дијеловима Споразума како би он могао бити прихваћен у холандском парламенту.

Усвојеним амандманима прецизирано је да прихваћање Споразума не значи да је Украјина кандидат за чланство у Унији, нити Кијеву осигурава финансијску или војну помоћ од европског блока. Такође, Украјинци овим не добијају право да живе и раде у земљама ЕУ.

Доњи дом холандског парламента усвојио је измијењени документ у марту.

Извор: Срна