latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:21 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Сарадња Музичке школе у Невесињу са академијама из Русије (ВИДЕО)

Музичка школа "Свети Роман Мелод" из Невесиња потписала је уговор о сарадњи са двије руске музичке академије.
Невесиње: Музичка школа -потписивање уговора - Фото: РТРС
Невесиње: Музичка школа -потписивање уговораФото: РТРС

Представници три институције могућност сарадње виде у школовању и усавршавању младих музичких талената и професорског кадра. Обећали су да није далеко дан када ће организовати заједничко међународно такмичење, а прво би, када буду договорени сви детаљи, требало да буде организовано у Невесињу.

Заједничка намјера је да невесињска Музичка школа подигне квалитет образовног процеса. Младим музичарима требало би да буде омогућено мастер усавршавање на академијама у Белгороду или Јалти.

Представници руских академија потврдили су да са музичким академским институцијама у европским земљама сарађују годинама. Послије потписивања уговора, младим невесињским музичарима и њиховим професорима пружиће руку сарадње.

- Сарадња подразумијева заједничко деловање, у смислу организације такмичења, заједничких концерата, те размјене студената и ученика - рекао је Михаил Иванович Шарабарин, декан Академије за умјетност и културу Белгород.

Уговор о сарадњи невесињске Музичке школе са руским академијама, први је такав у Републици Српској. У Невесињу признају да није уобичајена пракса да музичке школе потписују уговор о сарадњи са иностраним институцијама, али да се, послије дванаест година рада, осјећа потреба за додатним усавршавањем.

- Њихово искуство може да помогне у размјени професора. Планирамо да организујемо такмичење овдје, са иностраним жиријем, гдје би добили објективну вриједност нашега рада - истакао је Миљан Миладиновић, директор Музичке школе "Св. Роман Мелод".

Послије руских, представници Музичке школе из Невесиња планирају да остваре сарадњу и са сличним институцијама из западноевропских земаља.