latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:30 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Ко сноси трошкове вакцинације стоке против болести квргаве коже и плавог језика? (ВИДЕО)

Превентивна вакцинација говеда против болести квргаве коже, која је лани нанијела велику штету сточарима у региону, почела је у Републици Српској, у подручјима гдје је прошле године пријетила опасност да се болест прошири из Србије и Црне Горе.
Фарма - Фото: РТРС
ФармаФото: РТРС

У Семберији очекују да ће ускоро кренути са вакцинацијом говеда. Међутим, још није почела вакцинација против болести плавог језика због којег су сточари имали велику штету у сточном фонду.

Семберски сточар Остоја Николић на својој фарми има 170 музних грла, која треба што прије вакцинисати против квргаве коже и плавог језика. Са топлим временом и појавом инсеката опасност од појаве болести је већа.

- Треба што прије извршити вакцинисање свих животиња и спријечити како не би дошло до те катастрофе - помора стоке - каже Николић.

Семберски ветеринари спремни су да крену на терен. План вакцинације су припремили.

- Код нас још нема појаве заразних болести, мада сада крећу вектори и ја се надам да ће Министарство у најкрећем року да обезбиједити потребна средства што се тиче вакцинације - каже Сандро Маџарац, директор Ветеринсрске станице А.Д Бијељина.

Вакцине против квргаве коже су бесплатне, а за плави језик трошкове сносе власници животиња.

- Ако  узгајивачи не вакцинишу стоку, излажу се ризику да у случају појаве болести не могу да остваре права за надокнаду штете - наводи Дарко Деспотовић, виши стручни сарадник за ветеринарску епидемиологију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Вакцине против квргаве коже обезбијеђене су из донаторских средстава, а спровођење вакцинације из буџета Републике Српске, за шта је обезбијеђено 940.000 КМ. Из Министарства апелују на општине и градове да сточарима помогну финансијски, будући да се вакцинисање против плавог језика наплаћује.