latinica  ћирилица
30/05/2017 |  17:01 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Универзитет у И.Сарајеву: Пријемни испити 26. јуна

Пријемни испити за упис у прву годину сва три циклуса студија у академској 2017-2018. години на Универзитету у Источном Сарајеву биће одржан 26. јуна.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Пријављивање кандидата је од 19. до 23. јуна, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Резултати пријемних испита требало би да буду објављени 28. јуна до 14.00 часова, а упис примљених кандидата услиједиће од 3. до 7. јула.

У саопштењу се додаје да је одлуком Владе Републике Српске одобрен упис 2.305 студената првог циклуса студија, те 712 студената другог циклуса студија на Универзитету у Источном Сарајеву.

Одлуком је прописано да ће за студенте који упишу дефицитарне студијске програме из области математике и физике бити обезбијеђена финансијска помоћ.

Влада Републике Српске донијела је одлуку којом је одобрен упис 63 редовна студента који се уписују у прву годину трећег циклуса студија у академској 2017-2018. години на овој високошколској установи.

Конкурс за упис у академску 2017-2018. годину биће објављен током јуна на веб-страници Универзитета /www.ues.rs.ba/, као и у два дневна листа.

За упис на студијске програме прве године првог циклуса студија могу конкурисати кандидати који имају завршено четворогодишње средњошколско образовање у Републици Српској и БиХ или еквивалентно образовање у иностранству.

Кандидати који конкуришу за упис полажу пријемни испит или испит за провјеру склоности и способности.

"Како би помогли кандидатима да на пријемном испиту остваре што боље резултате, неки од факултета и академија нашег Универзитета организовали су припремну наставу и издали информаторе који су доступни у студентској служби или на сајту факултета", поручују из Универзитета.

Универзитет у Источном Сарајеву прва је јавна акредитована високошколска установа у БиХ, а 2018. године ући ће у процес реакредитације.

Наставу на интегрисаном Универзитету у Источном Сарајеву данас похађа око 13.000 студената у 10 градова, гдје је смјештено 17 организационих јединица Универзитета.

Универзитет има 56 студијских програма на првом циклусу студија, 47 на другом циклусу и осам на трећем циклусу студија.

Знатна средства уложена су у модернизацију лабораторија и ИТ опреме, нарочито у седам научно-истраживачких центара Универзитета у Источном Сарајеву, чиме је омогућена практична примјена знања.

Универзитет у Источном Сарајеву, као партнер или координатор, активно је укључен у значајне пројекте као што су ИПА, "Еразмус плус", "Хоризонт 2020", који омогућавају стручно усавршавање академске заједнице, размјену наставног особља и студената, волонтирање или рад у иностранству, сарадњу са привредом на комерцијализацији иновативних производа или услуга, те унапређење инфраструктуре.

На пољу међународне и међууниверзитетске сарадње, универзитет има 55 потписаних општих споразума о сарадњи са високошколским институцијама из земље, региона, Европе и свијета, као и 119 посебних споразума којима је дефинисана сарадња организационих јединица са сродним факултетима, привредним предузећима, институтима и агенцијама.

Извор: Срна