latinica  ћирилица
30/05/2017 |  17:54 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Шаровић: О споразуму са Србијом 6. јуна

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да ће питање Споразума са Србијом о изградњи Граничног прелаза Братунац поново бити на дневном реду Савјета министара у уторак, 6. јуна.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"То питање ће поново доћи на дневни ред у уторак, с обзиром да данас није било министра транспорта и комуникација БиХ Исмира Јуска. Расправљали смо о овом споразуму који је парафиран", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Он је напоменуо да је споразум са Србијом о Граничном прелазу Братунац у форми приједлога достављен, те да би у уторак, 6. јуна, требало да буде упућен Предсједништву БиХ.

Шаровић је додао да је оквирно разговарано о финансијским модалитетима и о власништву над оним што ће бити изграђено на том мјесту, на граници двије земље.

Он је навео да је суштина да би мост, с обзиром да га финансира Србија, био уписан као власништво те земље.

"Инфраструктура и гранични прелаз су власништво оног ко је и финансирао, односно БиХ", додао је Шаровић, и подсјетио да заједнички гранични прелаз кошта приближно 7,5 милиона евра.

"Тачан износ ће бити на крају одређен с обзиром на тендере који слиједе, а Република Српска ће уложити око 350.000 евра за приступне путеве", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, тиме ће практично као највећи инвеститори бити нотирани БиХ и Србија, а у мањем износу Република Српска, с обзиром да ће да изгради приступни пут до самог граничног прелаза.

Шаровић је додао да се тај аранжман финансира средствима из капиталних средстава буџета институција БиХ, а дијелом из средстава који припадају буџету БиХ оствареном по основу клириншког дуга Руске Федерације.

Извор: Срна