latinica  ћирилица
30/05/2017 |  19:26 | Аутор: РТРС

Београд: Одржана премијера филма "Пофалићи" Сњежана Лаловића

Сњежан Лаловић је рекао да су тога дана у једној војној акцији муслиманских јединица под командом Алије Изетбеговића, Срби од којих су многи били старосједиоци, збрисани са тог простора.
Сњежан Лаловић, аутор документарног филма  "Пофалићи" - Фото: СРНА
Сњежан Лаловић, аутор документарног филма "Пофалићи"Фото: СРНА

"Пофалићи су једно падинско насеље у које су се слијевале колоне избјеглица из сусједног насеља Велешићи, па су веоме опречне информације и подаци о томе колико је људи страдало у тој акцији", рекао је Лаловић публици пред почетак премијере филма у Југословенској кинотеци.

Он је додао да је филм свједочанство људи који су преживјели 16. мај 1992. године, а да егзактни подаци до којих је он дошао говоре да је тога дана страдало 64 људи.

"То је било прво етничко чишћење једног насеља у рату, у урбаној средини и тај дан у федералној општини Ново Сарајево данас се слави као Дан општине.
Свједоци у филму су људи који су преживјели рањавања, учествовали у тим борбама, били у избјегличким колонама и они који су изгубили своје најмилије и још трагају за њима", рекао је Лаловић.

Он је истакао да филм није направљен да би се продубила мржња међу народима, већ да буде свједочанство и да се каже истина.

"Ја сам радио на српској телевизији током рата и наша вијест је најчешће била заустављана на границама српских држава, врло ријетко је могла да прође даље, чак једно вријеме није могла да оде ни у Русију", додао је Лаловић.

Према ријечима аутора, филм има амбицију да покаже младим генерацијама догађаје из прошлости и "да послужи као мотив некоме да направи озбиљнију ствар".

Београдску премијеру филма "Пофалићи", који је сниман у продукцији Удружења филмских стваралаца "Византија" са Пала, омогућили су Југословенска кинотека у Београду и Представништво Републике Српске у Србији.

Извор: Срна