latinica  ћирилица
30/05/2017 |  22:23 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Свечано отворен Осми интернационални фестивал хармонике

Концертом ансамбла "Солисти ди суд", квинтета из Србије, вечерас је у Источном Сарајеву свечано отворен Осми интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт".
Источно Сарајево: Фестивал хармонике - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Фестивал хармоникеФото: СРНА

Фестивал је свечано отворио градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, који је, обраћајући се окупљенима, рекао да Град и Универзитет заједно расту и развијају се, јер су у приближно вријеме и основани.

Он је нагласио да у развоју ове установе посебно мјесто заузима Музичка академија, која је "бисер Универзитета у Источном Сарајеву".

"Музичка академија и умјетност су јако важни за развој града, а ми, ако желимо да имамо праву градску средину, морамо да подржимо манифестације као што је `Акордеон арт`", истакао је Вуковић.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић нагласила је да је Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт" постао један од најважнијих музичких манифестација у Српској.

"Министарство просвјете и културе /Републике Српске/ већ годинама препознаје истрајност организатора у намјери да сваке године унапређује и побољшава квалитет ове манифестације. Из тог разлога, већ годинама пружамо снажну подршку организаторима с намјером да се свим садашњим и будућим генерацијама омогући да се професионално изразе у овој области умјетности", истакла је Ђаковићева.

Декан Музичке академије у Источном Сарајеву Дражен Косорић рекао је да су организатори фестивала Универзитет у Источном Сарајеву, Музичка академија и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук".

Он је додао да је такмичарски дио програма ове године проширен, јер је додато неколико категорија камерних ансамбала и оркестара хармонике, али да није запостављен ни ревијални дио програма, који ће и ове године бити веома богат.

Члан ансамбла "Солисти ди суд" виолиниста Јован Богосављевић изјавио је новинарима да ће публика вечарас чути дјела Астора Пјацоле, који ће бити интересантан за публику која је стручна, али и публици која је дошла случајно или из радозналости.

За сутра у 20.00 часова планиран је солистички концерт Марије Власове са Академије музике "Гњесин" из Москве.

У оквиру фестивала биће одржана такмичења солиста, камерних ансамбала и оркестара хармоника, предавања и концерти еминентних педагога и умјетника свјетског реномеа.

Осми интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт" трајаће до петка, 2. јуна, када ће бити и проглашење побједника.

Извор: Срна