latinica  ћирилица
31/05/2017 |  08:25 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Додик: Српска заинтересована за сарадњу са Русијом

Република Српска је захвална Русији зато што у малој Српској види свог партнера, у нади за даље јачање сарадње, изјавио је предсједник Републике Милорад Додик.
Додик и Путин (фото: kremlin.ru) -
Додик и Путин (фото: kremlin.ru)

Уочи посјете Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, Додик је за "Руску газету" истакао да је Република Српска поносна што није дозволила да се БиХ придружи антируским санкцијама, да је то било једино исправно рјешење и да представља допринос званичне Бањалуке јачању и развоју конструктивних односа са Москвом.

"Веома сам захвалан великој Русији зато што у малој Републици Српској види свог партнера, посебно на економском плану. Руске компаније дају значајан допринос развоју економије Српске, прије свега, енергетике, нафтне индустрије, производње и продаје нафтних деривата", истакао је Додик.

Он је додао да је ранија одлука о приватизацији са руском компанијом "Зарубежњефт" потврда да је Српска донијела исправно рјешење.

"Успјешна сарадња /са Русијом/ омогућила је и нашим произвођачима да извозе своје производе на руско тржиште", рекао је предсједник Српске.

Говорећи о посјети форуму у Петербургу, Додик је нагласио да Српска жели да прошири сарадњу са Русијом, да привуче пажњу, а у политичком смислу жели да разговара о актуелној политичкој ситуацији у свијету.

"Нама је изузетно важно да схватимо позицију Москве када је ријеч о основним геостратешким питањима, јер је Русија кључни играч на међународној арени. Осим тога, Русија се географски налази у самом центру најразвијенијег пространства - Евроазије. У геополитичком смислу Русија има пуну подршку Републике Српске и ми хоћемо да видимо какав допринос можемо дати у развоју глобалних процеса", навео је Додик.

Извор: СРНА