latinica  ћирилица
01/06/2017 |  11:10 | Аутор: РТРС

Американци "голубови мира", а Руси "рушиоци легалних влада"

Готово да не постоји земља у чије се изборе и промјену власти САД нису умијешале у посљедњих неколико деценија, али, и поред тога, амерички обавјештајци окривљују Русе да су највећи "инфилтратори" у питања других земаља, коментаришу аналитички портали.
Џејмс Клапер - Фото: nezavisne novine
Џејмс КлаперФото: nezavisne novine

Медијско-политичка хистерија из САД о руском утицају на америчке изборе проширила се муњевито и на њихове европске савезнике.

О каквој врсти параноје и пропаганде је ријеч свједочи изјава донедавног шефа америчких обавјештајних служби Џејмса Клапера.

Он је у разговору за канал Ен-Би-Си изјавио како су Руси "готово генетски покретани да се уплићу, лажу, манипулишу и инфилтрирају".

Клапер је био на челу обавјештајаца у вријеме отвореног уплитања САД у рушење влада на Блиском истоку и у другим дијеловима свијета, али за њега су Руси ти који утичу на смјене власти у другим државама.

САД су се на разне начине - преко надзора, пријетњи, "наранџастих револуција", пучева, па до директних војних агресија, уплитале у животе многих земаља.

Ипак, америчким политичарима и медијима Руси су криви и зато што је Доналд Трамп постао предсједник САД, а оптуживали су Москву да се уплитала и у француске изборе, у којима је убједљиво побиједио управо кандидат САД и Брисела.

Чак и када би била истина да су се Руси мијешали у неке изборе, САД би и даље биле у немјерљивој предности када је ријеч о броју уплитања, коментаришу портали.

Ипак, постоји једна, али драстична разлика - руска уплитања никада нису потврђена нити поткријепљена било каквим непорецивим доказом. Све се и даље своди на теорије завјере и доказе из друге или треће руке.

Истовремено, САД често нису уопште криле мијешање у смјене власти у земљама које су им биле мета.

Извор: Срна