latinica  ћирилица
02/06/2017 |  15:44 ⇒ 03/06/2017 | 19:47 | Аутор: РТРС

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарали су у Санкт Петербургу о развоју сарадње Русије и Српске, те констатовали да је то у обостраном интересу.
Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу - Фото: РТРС
Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересуФото: РТРС

Путин и Додик састали су се на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу, наводи агенција Тас.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је одличним сусрет у Санкт Петербургу са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, који је изразио задовољство развојем пројеката у Српској.

Додик је за "Спутњик" рекао да је разговор са Путином био садржајан, срдачан и одличан, те да је ријеч о састанку у континуиту.

Путин је рекао предсједнику Српске да ће Руска федерација, у спољној политици, задржати исте ставове и бранити међународно право, а самим тим и међународни субјективитет Републике Српске.

"Знамо да је Русија на различитим глобалним и на мултилатералном нивоу, увијек била на страни међународног права и да је то право веома принципијелно упражњавала и није дозволила никакве стереотипе, као што су они који су се ширили годинама о Српској о наводној сталној кривици, дежурном кривцу и много чему другом", нагласио је Додик.

"Веома ми је драго што сам имао прилику да се сретнем с предсједником Путином, да попричамо о нашим активностима и пројектима. Информисао сам га о развоју ситуације. Он је рекао да је задовољан развојем пројеката у Републици Српској", навео је Додик.

Додик је рекао да је Путина информисао и да је почела изградња Српско-руског православног центра у Бањалуци, који ће имати руску цркву и садржаје гдје се могу одвијати образовни, изложбени и други садржаји, организовати разговори.

Предсједник Српске је додао да је захвалио Путину на принципијелном ставу Руске Федерације који се показује на свим мултилатералним нивоима, па и на глобалном нивоу, као што је у Савјету безбједности УН, када је ријеч о извештајима о БиХ.

"Тамо се презентују чињенице, а не одржавају се стереотипи који у себи садрже нетачне податке. У сваком случају, разговарали смо и о импресијама самог форума овдје у Санкт Петербургу, и наравно, било је прилике да му се захвалим на позиву да учествујем. Ово је десети пут у континуитету да сам на једном овако значајном скупу", рекао је Додик.

Предсједник Додик разговарао је и са предсједником Законодавне скупштине Санкт Петербурга, Вјечиславом Макаровим, генералним секретаром УН Антониом Гутересом, потпредсједником руске Владе Дмитријем Рогозином и савјетником предсједника Руске Федерације за економске послове Сергејом Глазјевим.

Извор: РТРС/СРНА

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу...
Фото: РТРС

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу...
Фото: РТРС

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу...
Фото: РТРС

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу...
Фото: РТРС

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу...
Фото: РТРС