latinica  ћирилица
06/06/2017 |  12:07 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Успјешна институционална сарадња Српске и Војводине

Делегација Владе Републике Српске, предвођена предсједницом Владе Жељком Цвијановић, разговарала је данас у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци са делегацијом Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине, на челу са предсједником Владе Игором Мировићем.
Састанак делегација влада Републике Српске и АП Војводине - Фото: РТРС
Састанак делегација влада Републике Српске и АП ВојводинеФото: РТРС

Током састанка је оцијењено да је институционална сарадња између Републике Српске и Војводине добра и успјешна, те да постоји воља и обострани интерес да се сарадња унаприједи у различитим областима, прије свега у областима привреде, образовања, науке, културе и туризма.

Када је ријеч о јачању економске сарадње, заједничка оцјена чланова Владе Српске и Покрајинске владе је да је од стратешког значаја да се Република Српска и Војводина повезују кроз заједничке инфраструктурне пројекте, а на састанку је било ријечи и о могућностима успостављања партнерства приликом аплицирања и кориштења средстава из претприступних фондова Европске уније с циљем повезивања и унапређења регионалне сарадње.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што су у посјету Бањалуци, поред високе делегације Покрајинске владе Војводине, дошли и истакнути војвођански представници из области привреде, образовања и здравства, додајући да се на овај начин пријатељске везе између Републике Српске и Војводине конкретизују и унапређују.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је задатак извршних власти да креирају услове и подрже повезивање и сарадњу у различитим областима, те да Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије омогућава да се изграђене везе очувају и надограђују, и креирају нови програми којима ће сарадња бити интензивирана.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић је овом приликом рекао да је изузетно важно да институције Српске и Војводине буду што оперативније и да се људи повежу на практичном нивоу у областима као што су привреда, здравство, образовање и култура, те да се с тим циљем планира и формирање радних тимова који би координисали сарадњу и донијели конкретне резултате.

На састанку је било ријечи и о могућности да двије владе у наредном периоду потпишу споразум којим би додатно био дефинисан и конкретизован правац будуће сарадње.

Састанку су испред Владе Републике Српске присуствовали и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар науке и технологије Јасмин Комић, те шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Поред предсједника Игора Мировића, делегацију Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине чинили су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Зоран Милошевић, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, те генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.