latinica  ћирилица
06/06/2017 |  14:59 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Комић: Добра сарадња са новосадским Универзитетом

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић оцијенио је да Српска има добру сарадњу са Универзитетом у Новом Саду и комплетном академском заједницом у Србији.
Делегација Војводине на Универзитету у Бањалуци - Фото: РТРС
Делегација Војводине на Универзитету у БањалуциФото: РТРС

Комић је новинарима, након данашњег састанка у бањалучком Ректорату са делегацијом Владе АП Војводине, коју представљају покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Зоран Милошевић и ректор новосадског Универзитета Душан Николић, рекао да су на састанку сагледане нове могућности међусобне сарадње два универзитета.

- То се односи на акредитацију, постизање стратешки постављених циљева - квалитет и изврсност у научно-истраживачком раду, већу међународну видљивост, те сарадњу између привреде и академске заједнице - истакао је Комић.

Он је најавио да се у наредном периоду могу очекивати врло конкретни видови сарадње, поред досадашње.

Комић је подсјетио да су професори са Техничког факултета у Новом Саду и Металуршког факултета у Београду били организатори такмичења за најбољу технолошку иновацију, као и неке друге аспекте сарадње.

Секретар за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност у Влади Војводине Зоран Милошевић рекао је новинарима да сва подручја међусобне сарадње са Универзитетом у Бањалуци треба ревитализовати, прије свега, културолошки.

- Наука доприноси општој добробити и ствара нову вриједност. Нова вриједност су и људи и њихов квалитет, али и оно што ће се одразити на наш укупан привредни развој - истакао је Милошевић.

Ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић рекао је новинарима да је су на састанку размијењена искуства и разговарано о проширењу сарадње, те о могућности ресорног министарства у Републици Српској и покрајинског секретара за подршку у реализацији различитих пројеката.

- Интензивираћемо активности у правцу шире мобилности наставника и сарадника, истраживача и студената, а разговарали смо и о томе да Универзитет у Новом Саду стави на располагање Универзитету у Бањалуци одређене ресурсе - појаснио је Николић.

Он је подсјетио да новосадски Универзитет има око 250 лабораторија у различтим областима, велики број база података, богате књижне фондове које треба да подијели са колегама из Бањалуке.

Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је новинарима да је на састанку констатована одлична сарадња бањалучког и новосадског Универзитета.

- У наредном периоду покушаћемо да више радимо на мобилности наставника, сарадника и студената ова два универзитета. Констатујемо потребу кориштења искуства Универзитета у Новом Саду у објективизацији научних резултата запослених на бањалучком Универзитету, сарадњу са привредом, рангирања часописа - закључио је Матаруга.

Извор: СРНА