latinica  ћирилица
06/06/2017 |  19:12 ⇒ 07/06/2017 | 11:43 | Аутор: РТРС

Туча малољетника у Петковцима код Зворника подигла националне тензије (ВИДЕО)

Грађани Зворника шокирани су инцидентом који се догодио у школском дворишту у Петковцима, када су два дјечака бошњачке националности претукла вршњака српске националности, док је трећи спријечио остале ученике да у помоћ позову наставнике. Родитељи претученог дјечка тврде да је напад етнички мотивисан.
Школа у Петковцима - Фото: РТРС
Школа у ПетковцимаФото: РТРС

Модрице на тијелу дванаестогодишњака свједоче о батинама које је добио прошле сриједе у школском дворишту. Никада, тврди, није имао конфликт са нападачима који су покушали и да га вежу конопцем.

"Пришао ми је један дјечак и почео ме ударати. Ја сам се одмакао... Онда ми је пришао други с леђа и почео ми псовати мајку и кренуо да ме удара. Оборио ме и рекао овом другом да сједне на мене и да ме удара", свједочи нападнути дјечак.

Од тада не спава мирно ни он, ни његови родитељи.

"Трећи дјечак, дијете из Ђулића, исто муслиманске националности није дао дозволио другој дјеци да зову наставника, нити је дао да се та дјеца раставе. То не може ништа бити друго него туча на националној основи", истиче отац претученог дјечака Вукашин Цвјетиновић.

Због пријетњи насилника да ће им син још горе проћи, брину за његову безбједност па га и не шаљу у школу.

"Да идем с њим и да сједим поред школе не могу, а са пријетњама нисам сигурна. Нико ми не гарантује да ће дијете бити добро кад га ја пошаљем у школу", рекла је мајка Славица.

Родитељи виновника овог инцидента нису контактирали школску управу иако су били позвани на разговор. У школи је формирана дисциплинска комисија.

Сања Танацковић, директорка ОШ "Десанка Максимовић" Челопек истиче да ће родитељи службено бити позвани да доведу дјецу како би дали изјаве након чега ће комисија утврдити одговорност ученика и истиче да би жељела да мисли да инцидент није био на националној основи.

Да туча није била на националној основи, увјерен је и предсједник Мјесне заједнице одакле је један од нападача. Чарке међу дјецом су, каже, увијек биле уобичајене.

"Ја ћу као предсједник Мјесне заједнице разговарати са родитељима поменуте дјеце и скренути им пажњу. Мислим да се то неће поновити. Не смијем обећати сто посто, али ћу се потрудити да се то више не понови", каже Изудин Ахметбеговић, предсједник МЗ Кучић Кула.

Било на националној основи или не, у школском дворишту десило се вршњачко насиље. Претучени дјечак носи трауме, а школовање ће наставити у Зворнику гдје је пут до школе дужи три километра, али који је, по мишљењу његових родитеља, безбједнији.