latinica  ћирилица
07/06/2017 |  15:53 ⇒ 08/06/2017 | 09:50 | Аутор: РТРС

Сарајево шири опасан вирус политичког екстремизма (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик још једном је поручио да од сарајевске намјере да се у школама Српске учи њихова верзија ратних дешавања у БиХ, нема ништа!
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Нови насртаји из Сарајева на Републику Српску да призна геноцид, којег у Сребреници није било, и да се у школама Српске изучава прекројена историја по мјери екстремних Бошњака, примјери су да се опасни вирус политичког екстремизма не може излијечити, поручује Додик.

Причом о "геноциду у Сребреници", након Бакира Изетбеговића, бошњачки бојовници нетрпељивости према Србима и Републици Српској - њен потпредсједник Рамиз Салкић и извјесни предсједник Странке за БиХ Амер Јерлагић, по ко зна који пут показују своја фанатизована увјерења, поручио је предсједник Милорад Додик. Истакао је да им Српска не може испунити жељу, јер наводног геноцида у Сребреници и опсаде Сарајева није било, као што није било ни предумишљаја.

- Према томе, Република Српска никада неће у школама изучавати никакав "сребренички геноцид" нити "опсаду Сарајева", као што то препоручују и установљене препоруке ОЕБС-а да се стави ембарго на изучавање грађанског рата у БиХ. У Федерацији нека изучавају шта год хоће - рекао је Додик.

Премијер кантона Сарајево Елмедин Конаковић каже да ће дјеца учити фактографски, на основу до сада донесених пресуда пред међународним и домаћим судовима.

- Учиће да се у Сребреници десио геноцид, научиће имена тих људи који су руководили геноцидом, имена оних који су осуђени. Научиће истовремено имена наших хероја кантона Сарајево, државе БиХ, лидера, команданата, људи који су овдје дали животе у одбрани од агресије -каже Конаковић.

Додик каже да уцјене, примитивизам, шовинизам и заблуде које Српској дозирају из Сарајева Изетбеговићи, Салкићи, Јерлагићи и остали који живе у тами, лажи и са обманом, разваљују ионако већ разваљену БиХ и не доприносе миру и суживоту.

- Они су очигледно навикли да живе у лажи и да острашћено сију фалсификат, чиме губе могућност да живе са истином. Увијек сам говорио да се у Сребреници догодио велики злочин, али не и геноцид, и да Српска поштује бол породица настрадалих у том злочину - наводи предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да никада није величао ратне злочинце и увијек се залагао да сви који су починили злочин у посљедњем грађанском рату у БиХ треба да буду процесуирани, о било коме да је ријеч, па тако и починиоци злочина у Сребреници, који су углавном већ процесуирани.