latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:44 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Мјешовита комисија о Степинцу завршила дводневни састанак

Мјешовита комисија Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције, која би требало да расвијетли улогу и одговорност надбискупа Алојзија Степинца током Другог свјетског рата, завршила је дводневни рад, али детаље неће износити у јавност све до посљедњег састанка, који ће бити одржан у јулу мјесецу у Риму.
Степинац - Фото: РТРС
СтепинацФото: РТРС

У саопштењу за јавност Мјешовите комисије Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције наводи се да је тема дводневног састанка у Подгорици била "Надбискуп и кардинал Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960. године".

У име Ватикана, састанком је предсједавао предсједник Папског одбора за историјске науке отац Бернард Ардура.

Као представници Српске православне цркве у раду Комисије учествовали су - митрополит загребачко-љубљански Порфирије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј и епископ славонски Јован.

Учешће у раду узели су амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, професор на Филозофском факултету у Београду Љубодраг Димић, Милан Кољанин са Института за савремену историју у Београду и научни савјетник у Институту за новију историју Србије у Београду Радмила Радић.

Као представници Хрватске бискупске конференције у Комисији су учествовали - загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор Ратко Перић, као и савјетници са Хрватског института за историју Јуре Кришто и Марио Јареб. Члан комисије бискуп пожешки Антун Шкорчевић био је оправдано одсутан.

Предвиђено је да посљедњи састанак Комисије буде одржан у Риму 12. и 13. јула, на коме ће бити сумиран досадашњи рад Комисије.

Сви чланови Мјешовите комисије су се заклели на ћутање док трају састанци, као и да не износе детаље састанака у јавности.