latinica  ћирилица
09/06/2017 |  08:41 | Аутор: РТРС

Ердоган одобрио слање војске у Катар

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је закон о слању трупа у Катар, након што је неколико арапских земаља довело у изолацију ту државу јер, како сматрају, подржава исламске милитанте.

Турски парламент усвојио је приједлог закона, а Ердоган га је одмах потврдио, саопштено је касно синоћ из предсједничке канцеларије. Закон је данас објављен у Службеном гласнику.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Египат и још неке земље прекинули су односе са Катаром, оптужујући званичну Доху да подржава милитанте и њиховог великог супарника Иран. Катар тврди да су те оптужбе неосноване.

Ердоган је синоћ потврдио и споразум о сарадњи у области војне обуке са Катаром. Приједлози оба закона припремљени су прије избијања кризе.

Турски пердсједник изјавио је да изоловање Катара неће ријешити проблеме и да ће Анкара учинити све што може да допринесе окончању регионалне кризе.

Турска одржава добре односе са Катаром и неколико својих арапских сусједа. Анкара и Доха пружају подршку Муслиманском братству у Египту и побуњеницима који се боре против сиријског предсједника Башара ел Асада.

Извор: СРНА