latinica  ћирилица
10/06/2017 |  09:21 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Амбасада БиХ у Москви кочи исплату 125 милиона долара клириншког дуга

Исплата 125 милиона долара руског клириншког дуга БиХ је блокирана, јер нота, која упућена из Сарајева путем Амбасаде БиХ у Москви, данима не стиже у руско Министарство финансија, пише "Глас Српске".
Амбасада БиХ у Русији (Фото: Denghu/Wikipedia) -
Амбасада БиХ у Русији (Фото: Denghu/Wikipedia)

Пријем ове ноте је посљедњи корак потребан да би Руси наставили процедуру исплате дуга.

Саговорник "Гласа Српске" из Министарства финансија и трезора БиХ наводи да су представници руског Министарства финансија већ питали шта је са поменутим документом.

- Споразум о исплати дуга, који је у име БиХ у Москви 21. марта потписао министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, предвиђа да је моменат ступања на снагу датум добијања посљедњег писаног обавјештења о завршетку унутрашњих процедура нужних за његову реализацију - рекао је извор "Гласа".

Према наводима овог дневног листа, руско Министарство треба да одговори на ноту и након добијања одговора почиње да тече рок од 45 дана за уплату новца на рачун Министарства финансија и трезора, који је отворен у Централној банци БиХ.

Саговорник "Гласа Српске" наводи да је нота послата Министарству спољних послова БиХ 2. јуна да би је оно прослиједило Министарству финансија Русије.

- У ноти су информације о испуњености свих услова у вези са потраживањем БиХ од Руске Федерације на основу клириншког дуга. У тој ноти је наведено да више нема формалних препрека да буде извршена трансакција 125 милиона долара у корист БиХ, али пошто она није прослиђена Русији, још није почео да тече рок од 45 дана у којем се очекује уплата тог новца - рекао је саговорник "Гласа".

Из Министарства финансија и трезора БиХ апеловали су да ова нота буде послата што прије, јер док то не буде учињено, БиХ не може очекивати одговор ни исплату поменутог дуга.

- Упутили смо 7. јуна ургенцију Министарству спољних послова БиХ, али се још ништа не дешава. Дошли смо у срамотну ситуацију да нас Руси моле да нам дају новац - тврди саговорник "Гласа".

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да нема информације да ли је нота стигла руском Министарству, а у Канцеларији за односе с јавношћу тог министарства су потврдили да је Одсјек за међународне правне послове те институције 2. јуна дипломатским путем упутио ноту Амбасади БиХ у Москви.

У Амбасади БиХ су рекли да је амбасадор Мустафа Мујезиновић на годишњем одмору, те да за информације позову идуће седмице.

Руски клириншки дуг настао је прије рата у БиХ и односи се на ненаплаћена потраживања овдашњих предузећа, која су своје производе испоручиле у Русију.

Захваљујући ангажовању власти Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика, БиХ ће једина добити поменути дуг у новцу, а не у роби.

Од укупних 125,156 милиона долара овог руског дуга, Република Српска добиће 36,29 милиона, Федерација БиХ 72,59 милиона, Брчко дистрикт 3,75 милиона, а институције БиХ 12,51 милиона.

Извор: СРНА