latinica  ћирилица
11/06/2017 |  08:12 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ванредни избори на Космету, до 11.00 часова гласало 8,45 одсто бирача (ВИДЕО)

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији до 11.00 часова гласало је 8,45 одсто од близу 1,9 милиона уписаних бирача, рекла је предсједник Централне изборне комисије Ваљдете Дака.

Дака је навела да избори протичу у фери и демократској атмосфери и да нису забиљежени пропусти који могу утицати на регуларност избора.

- Нови пресјек излазности биће саопштен око 15.30 часова - најавила је Дака.

Из општинских изборних комисија из општина са већинским српским становништвом наводе да велики број бирача није уписан у бирачке спискове и да им због тога није дозвољено гласање.

Највећи број уписаних Срба у бирачке спискове налази се у сјеверном дијелу Косовске Митровице и у општинама Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Нешто боља ситуација је у Штрпцу, Новом Брду, Ранилугу, Партешу и Клокоту гдје је спорадичан број Срба враћен са бирачких мјеста.

У Грачаници, највећој општини са већинским српским становништвом у централном Косову, према евиденцији општинске изборне комисије, око 10 одсто бирача враћено је са биралишта, јер нису уписани у бирачке спискове.

Ђурић: Велики одзив Срба и глас за Српску листу кључни за опстанак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да су за опстанак Срба на Косову кључни велики одзив Срба на данашњим изборима за покрајинске органе и глас за Српску листу.

Ђурић је у Косовској Митровици позвао грађане да изађу у што већем број на гласање, те истакао да је овај дан један од судбинских за српски народ на Косову и Метохији.

- Српска листа на овим изборима представља оличење јединства државе Србије и српског народа на Косову и Метохији. Веома је важно да грађани изађу у што већем броју, јер само тиме гарантујемо очување институција. Нико коме је стало до Србије нема право да остане код куће - рекао је Ђурић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да су српски представници јутрос избачени са неких бирачких мјеста.

- На све пријетње неких албанских политичара да Србија треба да буде избрисана, ћути се, али се не говори о притисцима на представнике Српске листе, а то све вријеме видимо. То је велико лицемјерје и о томе ће /предсједник Србије/ Александар Вучић говорити у обраћању пред Генералном скупштином УН - каже Ђурић.

Говорећи о изјави Рамуша Харадинаја да ће му забранити долазак на Косово и Метохију, Ђурић је рекао да су много пута покушали да га спријече да дође.

- Покушавали су много пута да спријече, не само мене већ разне представнике институција. Као што видите, ја сам овдје у Косовској Митровици, а Харадинаја нема. Овдје живи српски народ и тако ће остати - закључио је Ђурић.

Извор: СРНА