latinica  ћирилица
11/06/2017 |  16:11 ⇒ 12/06/2017 | 08:34 | Аутор: РТРС

Најезда змија у приједорској регији (ВИДЕО)

Нагло повећање температуре изазвало је најезду змија широм приједорске регије.
Најезда змија - Фото: РТРС
Најезда змијаФото: РТРС

У овој регији, сви домови здравља осим у Крупи на Уни, располажу серумима против змијског отрова.

У Оштрој Луци змија је недавно угризла дијете, а грађане највише плаши што је велики број ових гмизаваца примјетан у близини кућа.

Драган Палија из костајничког села Горња Слабиња овог прољећа је, недалеко од породичне куће, убио чак четири змије. Каже, највише страхује за безбједност четворо унука.

Слична ситуација је и у сусједној Федерацији. Милан Чобановић из Дабра код Санског Моста каже, мјештане плаши јер змија има много више него претходних година.

У Оштрој Луци, чији Дом здравља располаже довољном количином серума против змијског отрова, змија је недавно угризла седмогодишњу дјевојчицу.

- Дата јој је терапија сходно тој клиничкој слици која је у том тренутку испољавана и послата је у Болницу Приједор на даље опсервације и посматрање. Према нашим информацијама, протекло је све у реду и пуштена је кући, каже Милена Трнинић, в.д. директора Дома здравља Оштра Лука.

Приједорски Дом здравља, највећи у овој регији, располаже серумом против змијског отрова.

Ако дође до уједа, пацијента треба што прије транспортовати у најближу здравствену установу.

Међутим, прва помоћ често је пресудна.

- Најбитнија мјера је смирити пацијента, јер страх убрзава крвоток и поспјешује апсорпцију отрова, затим треба извршити дезинфекцију убодне, уједне ране, појашњава Бобан Грубан, љекар у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Приједор и додаје да затим треба извршти имобилизацију угриженог предјела, тј. ставити га у непокретан положај.

Серумом против змијског отрова располажу и остали домови здравља у Приједорској регији, осим у Крупи на Уни. Ветеринари упозоравају да се змије најчешће налазе на запуштеним и каменим теренима, сувој земљи, али и у хладовини.