latinica  ћирилица
16/06/2017 |  08:24 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска је финансијски стабилна без обзира на нереализовани аранжман са ММФ-ом

Предсједник Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, рекла је да је буџет Српске функционалан, да се извршавају све обавезе, те да постоји већа финансијска дисциплина, као и привредна активност која даје резултате.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да су индиректни и индиректни приходи у буџет, упркос недостајућим средствима попут нереализованог аранжмана са ММФ-ом, премашили план, истакавши да ће Српска до краја године имати фискалну стабилност, као и да ће такво стање бити и наредних година.

"Евидентни су раст БДП-а, повећање стопе запослености и смањење незапослености, раст плата и повећање пензија за 11,3 одсто, а идуће године у ово доба ту ће бити додатних пет одсто. Повећање пензија одвијаће се у два корака - три одсто на јесен и два одсто у првом кварталу идуће године", рекла је премијер Српске, додавши да је повећан и обим индустријске производње и извоз.

Када је ријеч о задужености Српске, Цвијановићева је навела да Српска није ни близу законског лимита по питању висине дуга. Она је истакла да опозиција, говорећи о презадужености Српске, врти исту причу годинама, али не види да тиме не успијева да побиједи на изборима и убиједи бираче у истинитост својих тврдњи.

"Ако погледате све критеријуме за дуг, видјећете да уопште нисмо високо задужени. Ситуација јесте компликована и 'не тече мед и млијеко'. Много људи је у стању социјалне потребе, али ми смо развили више програма да поправимо ту слику", рекла је Цвијановићева синоћ за телевизију "К3".

Поновила да се плате и пензије у Српској исплаћују и измирују редовно и без проблема, те да су пензионери постали буџетски корисник "број један". Коментаришући исплате накнада за туђу његу и помоћ, Цвијановићева је навела да је Влада свој дио или 50 одсто новца платила, а да ову обавезу често не изврше локалне заједнице. Истакла је да се кроз неколико транши успио санирати дио дуговања пољопривредницима, али да је настао проблем са одуговлачењем исплате руског клириншког дуга, што је све отежало.

На питање да ли размишља о реорганизацији Владе, Цвијановићева је навела да је то ствар о којој одлучује коалиција СНСД-СП-ДНС. Сматра да Влади треба реорганизација и да ће у неко догледно вријеме до тога морати да дође. Оцијенила је да би неки министри у Влади могли да буду енергичнији, иако имају добру намјеру и жељу да раде свој посао.

"Неки ресори морају да се подијеле, а нека министарства ће се 'изгубити' и утопити у нешто друго. У оквиру постојећег броја министарства може се направити логичнија прича. Имала сам амбицију да на крају претходног мандата, на основу консултација, направим то за неку другу владу која дође. Мислим да би било одлично када би се за неку будућу владу могао послагати тај систем, да буде бољи, продорнији, енергичнији и да смисленије буду повезане одређене ствари", оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да је њена сарадња са предсједником Српске Милорадом Додиком изузетна, као и да Влада Српске има одличну сарадњу са Владом Србије, док са владама Хрватске и Црне Горе нема пуно контаката као раније.

"Морамо бити у коректним односима, јер је стабилност регије много важна", рекла је Цвијановићева, додавши да има коректну сарадњу са федералном Владом и премијером Фадилом Новалићем.

Одуговлачење исплате клириншког дуга - недостатак кредибилитета на нивоу БиХ

Предсједник Владе Српске је изјавила да ниво БиХ, одуговлачењем са исплатом руског клириншког дуга, показује недостатак кредибилитета и да се много тога у вези с тим дешавало чак и намјерно.

"Немогуће је да неко /Русија/ жели да вам да новац, а да се у БиХ измишља топла вода како му у томе отежати", навела је Цвијановићева.

Она је напоменула да се, према предвиђеној динамици, још прошле године ушло у задњу фазу у вези са исплатом.

"Најкасније до августа 2016. године био је задњи рок када је та обавеза требало да се изврши. Ево сада улазимо у ситуацију да је од тога прошло најмање годину дана", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је и прошле године о клириншком дугу разговарала са представницима Владе Русије, амбасадором и другим релевантним људима који су сами инсистирали да се одређене ствари у вези с исплатом убрзају.

Према њеним ријечима, они су коначно донијели ту одлуку и предложили да се измирење врши према формули каква је постојала када су у питању међународне финансијске организације - двије трећине новца да добије Федерација БиХ, а једну Република Српска.

"Након тога су се јавили из Савјета министара БиХ и позвали се на закон који је некада наметнуо високи представник. Рекли су да морамо да узмемо у обзир и ниво БиХ, односно да и на њих отпада један проценат, као и на Брчко дистрикт. Ми смо на то изгубили вријеме и све то је могло да траје пуно краће", објаснила је премијер Српске.

Цвијановићева је истакла да су у Српској испоштоване процедуре у вези са исплатом клириншког дуга, те да сада тече рок од 45 дана да руско Министарство финансија измири наведену обавезу.

Она је нагласила да је Република Српска задовољна што је Русија одлучила да у новцу измири клириншки дуг, односно што третира то питање другачије у односу на све друге земље, те подсјетила да је раније био случај да се тај дуг измирују у роби.

Цвијановићева је додала да је овај начин исплате резултат разговора и преговора које су са Русима раније водили представници власти Српске, међу којима су и бивши премијери - Милорад Додик, који је сада предсједник Српске, и Александар Џомбић.

Она је навела да сарадњу у БиХ највише оптерећују неразумијевање и недостатак комуникације између нивоа БиХ и Српске.

"У оквиру те чињенице фрустрира да /на нивоу БиХ/ имате представнике који долазе из Српске. Они су изабрани на територији Српске, обављају важне функције у Сарајеву, а у суштини не комуницирају са институцијама Српске", рекла је премијер Цвијановић.

Говорећи о закону о акцизама, Цвијановићева је рекла да је била шокирана ријечима предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да му у вези са тим законом треба експлицитан став ентитета, нагласивши да је став влада Српске и ФБиХ јасан и да је потпуно бесмислено да ниво БиХ, који отежава све што ради Влада Српске, прозива њих.

"Став ентитета и ентитетских влада је јасан неколико година и ми смо у складу с оним што је договорено у оквиру Реформске агенде са ЕУ и аранжмана са ММФ-ом иницирали измјене тог закона и испоштовали процедуре. То је испоштовао и несретни ниво власти БиХ пред представницима ЕУ, Свјетске банке, ММФ-а", рекла је Цвијановићева.

Процес евроинтеграција се зауставља на нивоу БиХ

Премијер Српске је упозорила да се процес евроинтеграција зауставља на нивоу БиХ јер Савјет министара у процедуру упућује законе који "падају" у парламенту БиХ. Она је нагласила да Српска није крива за опструкцију европског пута БиХ, како је то недавно оцијенио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић у писму високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини.

Према њеним ријечима, Звиздић у властитој партији /СДА/ има људе који су се подијелили, па различито гласају у парламенту БиХ.

Цвијановићева је навела да је на састанку са челним људима Предсједништва, Савјета министара БиХ и Владе Федерације БиХ рекла да Република Српска никада неће дати одговоре на питања из упитника Европске комисије ако се не испоштују принципи механизма координације.

"Када се то испоштује, добиће их одмах, јер су ти одговори спремни мјесецима. Нећу политикантство, празну причу и да учествујем у разним њиховим преварама", рекла је премијер Српске синоћ за прњаворску телевизију "К3".

Напоменувши да је било спорно што Република Српска своје одговоре није убацила у информациони систем, који би требало да "избаци" нешто што је јединствен одговор БиХ, Цвијановићева је навела да су раније на ниво БиХ слали одговоре, који су бивали "масакрирани и искасапљени".

"Избришу оно што се њима не свиђа, не просљеђују то Бриселу, или преправе. Не дозвољавам да се то ради. Оно што су институције Српске рекле, написале, усвојиле на Влади и стале иза тога, нико нема право да мијења", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да не вјерује представницима институција БиХ, јер су се овако понашали и у вези са извјештајем о напретку БиХ и пописом становништва, када је у статистике ушло око 200.000 људи "вишка". Она је упитала представнике Савеза за промјене на нивоу БиХ како ће бити одговорено на питање колико има људи у БиХ.

"Знам став Српске и Владе. Господин /Младен/ Иванић је оспоравао попис какав се десио на крају, као све и један представник из Српске. Ја ћу тражити да се они /представници Савеза за промјене/ изјасне о томе када дођемо до финализације тог одговора. Дакле, која бројка је релевантна - она за коју смо ми рекли да је тачна или она у којој је 'напухан' број резидената БиХ", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да ће бити спорни и јединствени одговори БиХ на питања у ком обиму треба да се спроведу уставне реформе, као и одговор на питање о односу према приступању НАТО-у. Оцијенила је да је трагично и то што лакше и брже договори неке важне пројекте са појединим министрима у Савјету министара и федералном владом, него са представницима власти из Српске у Сарајеву. Цвијановићева је констатовала да проблем није у њој, те да јој је обавеза као премијера да комуницира са свима, без обзира да ли се политички слаже с њим или не.

"Јасно разумијем шта је институционално понашање и то одвајам од свог политичког става према некоме. За мене је ненормално, а видим да се то дешава, да неко брка политички став и институционално дјеловање. Жалим што је тако. Али ту сам и расположена сам да разговарам у интересу Српске и грађана", закључила је Цвијановићева.

Проблем пасоша - примјер неодговорности власти БиХ

Цвијановићева је оцијенила да су проблеми у вези са пасошима још један катастрофалан примјер неодговорности и нефункционисања власти БиХ. Она је истакла да су грађани тиме доведени у проблем у вријеме највеће тражње за овим документима. Она је додала да и због тога нико не треба држати лекције "како је неко у Српској неодговоран, а на нивоу БиХ је све супер".

"Довести грађане у такву ситуацију, а не поступати на вријеме, за мене је страшно", истакла је премијер Српске.

Она је напоменула да је и систем финансирања јавних сервиса у БиХ апсолутно недефинисан, због чега се не може очекивати да стабилно функционише. Износећи податак да се за финансирање јавних сервиса у Српској прикупи 52 или 56 одсто укупних средстава, Цвијановићева је упитала зашто би грађани Републике то радили поред "онолике Федерације БиХ".

Премијер Српске је подсјетила је проблематично тио што заједнички јавни сервис БиХ од самог почетка показује своје дефиците. Нагласила је и да је недопустива прича да се у парламенту БиХ расправља о Радио-телевизији Републике Српске, те поручила да је једино мјесто за такве ствари Народна скупштина Српске.

Када је ријеч о критикама странаца који долазе и бораве у БиХ, нудећи разне рецепте како би систем био бољи, Цвијановићева је навела да је скептична према овим приједлозима, јер "они овдје бране ствари које ни у лудилу не би бранили у својим земљама".

Извор: СРНА