latinica  ћирилица
20/06/2017 |  09:22 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Амерички медији: Због промашене политике Вашингтона расте такозвана велика Албанија

Док се амерички политичари баве Блиским истоком, Сјеверном Корејом и наводним везама предсједника Трампа са Русима, тензије на Балкану пријете да достигну тачку кључања, оцјењује амерички лист "Нешенел интерест".
Провокација Албанаца на стадиону Тотенхема (фото: partizan.rs) -
Провокација Албанаца на стадиону Тотенхема (фото: partizan.rs)

Како се истиче, након побједе "ратног крила" на изборима такозване државе Косово, након којих је изгледно да ће некадашњи вођа ОВК Рамуш Харадинај постати премијер, он и Хашим Тачи нашли су се на оптужбама и ЕУ и УН због ратних злочина током рата за сецесију Косова од Србије, 1999. године. Лист подсјећа да су се Тачи и Харадинај, не само доказали као непријатељи Срба, већ су опструисали договор са Црном Гором настојећи да отму велики дио њене територије као што су учинили у Србији и Македонији ради ставарања такозване "велике Албаније".

"Нешенел интерест" истиче да с,у САД и НАТО слијепо подржавали политику косовских и албанских политичара, а војна агресија 1999. године само је најупечатљивији примјер.

"НАТО је мирно посматрао прогоне српског народа од стране албанских екстремиста који су у годинама које су услиједиле хтјели да етнички очисте Србе и друге мањине. Западни званичници мало су урадили и када су хришћанске задужбине, многе са неизмерним историјским вредностима, биле уништаване", наводи лист.

Амерички лист закључује да је војна интервенција Вашингтона за независност Косова била непромишљена јер није довела до стабилности на Балкану.

Извор: Блиц