latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:01 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Тражење у рату несталих лица у БиХ-одавно постало политичко питање (ВИДЕО)

Умјесто искључиво хуманог предзнака, тражење у рату несталих лица у БиХ, одавно је постало политичко питање, још од формирања Института за нестала лица. Док породице жртава више од двије деценије трагају за посмртним остацима, Тужилаштво БиХ годинама "чува" захтјеве за ексхумацијама, првенствено када се претпоставља да је ријеч о српским жртвама.
Институт за нестале - Фото: РТРС
Институт за несталеФото: РТРС

Ешалони истражилаца надахнутих ревизијом блиске нам историје, потрошени милиони марака, а намјенског новца све мање, и деценијска назадна идеологија о злочинцу и жртви, по други пут убијају већ убијене Србе!

Злогласна јама Казани – гробница је, према писаним свједочењима у нашем посједу, и до стотину сарајевских Срба.

Ексхумирано је укупно 29 тијела. Посљедњи пут, сада већ далеке 2000. године истражиоци су се спуштали у утробу ове злогласнице.

А онда је на њене ободе спуштена сарајевска тушта и тма. Деценију и по, породице убијених вапе да се ексхумација настави.

Узалуд!

Тужилаштво БиХ – досије "Казани" не отвара!

На захтјеве за наставком ексхумације, тужилац Муниб Халиловић тражио је "чврсте доказе" и додатне аргументе, да та јама скрива још костију!

Није му било довољно то што је, примјера ради, пронађен само један фрагмент убијене Марине Комљенац. И нити један њеног сурпуга Радослава. А заједно су одведени из свог дома.

Да ли тужилац Халиловић и његови ментори монструозно очекује да породице саме по јами скупљају кости и доносе им у климатизовану просторију, није јасно!

Казани као синоним, за све започете а незавршене ексхумације! И за Алипашин мост гдје је фингирана потрага најмање четири пута почињала.

Оног тренутка када су пронађени фрагменти костију Слободана Оџаковића и дефинитивно је обустављена.

Учинио је то млађахни истражилац Тужилаштва БиХ Елдар Јахић. Исти који се својски потрудио да сваки педаљ Томашице, касније, буде прекопан.

И баш као према вапајима породица српских страдалника, недопустиво игнорисање Тужилаштва, већ годинама је и према захтјевима и ургенцијама српског члана Колегијума директора Института, Милутина Мишића.

- Десетине ургенција, десетине захтјева, десетине ургенција на ургенцију, нажалост чак се не удостоје да нам одговоре. Имам утисак да њима у Тужилаштву БиХ, нико није рекао да "Срби могу бити жртве ратног злочина. каже Мишић.

Мишићеве ургенције, неријетко слиједиле су експресне контра-ургенције "колеге" му из Колегијума – вјечног директора у потрази само за Бошњацима, Амора Машовића. Или Машовићевог послушника Марка Јуришића.

Примјера је много – попут тузланског Козловца, гдје су грађевинари пронашли људске кости. Претпоставка - српске.

Но умјесто постулата Кривичног, примијењен је Аморов "закон"! У контра-ургенцији са Машовићевим потписом, Институт као "дрштво једног лица – вјечног директора" одустало је од ексхумације, па људске кости дуже од годину газе људи и животиње.

Анархични двојац Машовић – Јуришић на наше позиве мјесецима не одговара. И бх. Тужилаштво питања игнорише! Раније су се правдали како за ексхумације довољно новца немају, а намјенска из ИПА фондова, некажњено су трошили за куповину луксузних аутомобила.

И истовремено у ладицама скупљали захтјеве за ексхумације! Пракса "скупљача" није промијењена, тврди Мишић: "Има ексхумација које су од 2009. године на чекању. То је један проблем, а други је што укупно негдје око 140 захтјева који су сад у Тужилаштву БиХ непроцесуирани."

Неке друге захтјеве, међутим, Тужилаштво ревносно обрађује. И налаже ексхумације! У првих пет мјесеци ове године, збројили смо, чак 50 ексхумација је извршено.

Претпоставка је да су пронађена тијела само осам Срба. И она још неидентификована.

Зато ће, само 11. јула и само пут Сребренице посмртни остаци 10 пута више страдалих Бошњака.

Казани, Козловац, Сарајевска депонија, Алипашино поље или мост, Озрен, Јама Радача, годинама чекају Аморово или одобрење неког другог Машовића!

А Тужилаштво БиХ, ратн "Аушвиц" за Србе које ни властито двориште још прекопало није, ћути!

И у властитом глибу, тоне и дубље од дна.