latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:38 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Америка не разматра одштету за интервенцију на Косову

Замјеник амбасадора САД у Београду Курт Донели изјавио је да САД не разматрају питање одштете за интервенцију на Косову и Метохији, али да је циљ Вашингтона да буде партнер и помогне Београду да врати своје мјесто у Европи и да буде важан и богат члан ЕУ.
Курт Донели (Фото:Tanjug/Sava Radovanović) -
Курт Донели (Фото:Tanjug/Sava Radovanović)

Он је додао да Америка и НАТО у потпуности поштују политику војне неутралности Србије, која има доста добробити и користи од свог односа са НАТО.

- Неки од најближих савезника САД имају исту такву политику, попут Шведске и Аустрије - рекао је Донели, наводећи да Србија треба да одлучи коју ће улогу да игра, а не НАТО.

Он је, на скупу Српског института и Истраживачког центра за одбрану и безбједност о теми "Америка, Србија и борба против тероризма", рекао да су у овом моменту ризици Русија и свјетски тероризам, пренијели су београдски медији.

Донели је истакао да су свјесни опасности да терористички напади могу да се десе и у Србији, додајући да је НАТО партнер Србије у размјени информација о терористичким нападима.

- Везе између наше двије земље су дубоке и дуготрајне. Преживјеле су два свјетска рата, а постојале су и прије тога - навео је он.

Донели је оцијенио да је Србија, 100 година послије Првог свјетског рата, у позицији да врати мјесто у Европи које је имала прије једног вијека.

- САД желе да помогну Србији да спроведе реформе, да ојача економију, успостави институције и добре односе са сусједима и са ЕУ, да буде важан партнер у Европи и свијету - рекао је Донели.

Он је додао да САД већ неколико година раде са Србијом на томе да се побољшају војни односи, те оцијенио да често постоји грешка у схватању односа Србије и Алијансе.

Донели је додао да су се САД, након Другог свјетског рата, посветиле томе да спасу Европу глади, избјегличке кризе и комплетног колапса који је услиједио.

Он је рекао да је за вријеме "хладног рата" НАТО покушавао да одржи мир између Запада и Истока, те да се ЕУ развила као начин да се задржи мир и просперитет у западној Европи.

Извор: СРНА