latinica  ћирилица
23/06/2017 |  18:16 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Канцеларија за КиМ: Куртију се неће остварити сан о уједињењу

Лидеру радикалног албанског покрета "Самоопредјељење" и кандидату за косовског премијера Аљбину Куртију никада се неће остварити сан да види српску јужну покрајину у саставу иједне друге државе осим Србије, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Косово (Фото: amazonaws.com) -
Косово (Фото: amazonaws.com)

"Гарант неостваривости тог сна је читав српски народ, јер Косово и Метохија је покрајина Србије", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије истичу да особа која претендује на то да води привремене институције самоуправе у Приштини, у складу са Резолуцијом 1244, не би смјела себи да допусти неодговорне изјаве о промјени граница на Балкану, јер би то сасвим сигурно изазвало повратак региона у стање нестабилности и сукоба.

"Уколико Курти заиста мисли оно што предлаже, онда он не може бити разумна алтернатива такозваној `ратној коалицији` на Косову и Метохији. Онај ко најављује да ће се залагати за припајање јужне српске покрајине другој држави јесте отворени промотер сукоба", наводе из Канцеларије.

У саопштењу се наглашава да ће Влада Србије наставити да подржава Српску листу у настојањима да се на Косову и Метохији очува мир и успостави истинска демократија, упркос чињеници да је са албанске стране у српској јужној покрајини, нажалост, све мање оних који би се уопште могли квалификовати за разговор о таквој визији будућности.

Курти је изјавио да ће тражити уједињење Косова са Албанијом без обзира на то да ли ће бити косовски премијер или не, истичући да ће то остати један од његових главних циљева.

Извор: СРНА